Danska LO går i graven efter 110 år. Istället bildar de en ny paraplyorganisation när de går samman med tjänstemannaorganisationen FTF. Vad den nya organisationen ska heta är ännu inte bestämt, men allt pekar på att det blir LO:s nuvarande ordförande Lizette Risgaard som blir ordförande också i den nya organisationen.

– LO:s och FTF:s delegater har sagt ja till sammanslagning. 1,5 miljoner löntagare samlas i Danmarks största och starkaste fackliga sammanslutning. Stolt! Tillsammans skapar vi framtidens fackföreningsrörelse, skriver Lizette Risgaard på sitt twitterkonto.

Liksom i Sverige förhandlar inte huvudorganisationerna om avtal och löner, det gör respektive förbund. Det främsta arbetet handlar om politiskt lobbyarbete. Genom att gå samman hoppas man stå starkare i trepartsförhandlingar med arbetsgivare och politiker.

– I slutändan kan det få riktigt stor betydelse för medlemmarna att de går samman. Särskilt på områden som pensioner. Där kommer de att kunna stå mycket starkare, säger arbetsmarknadsforskaren Nana Wesley, till Danmarks radio.

Den nya centralorganisationen ska starta vid årsskiftet. I dagsläget har LO 1 miljon medlemmar i 18 olika förbund. FTF har 450 000 medlemmar i 70 olika fackliga organisationer, det handlar om sjuksköterskor, lärare, bankanställda.

En majoritet av LO:s 400 delegater röstade för sammanslagningen när beslutet skulle tas (389 för och 11 emot). Bland FTF:s delegater röstade 71,4 procent för en sammanslagning, rapporterar Danmarks radio.