Som vanligt läser jag Kommunalarbetaren för att följa med i vad som händer för medlemmarna i ”mitt” förbund och den här veckan är det en nyhetsartikel om hur Kommunal agerar i valrörelsen. Rubriken berättar att färre kommunalare tar plats på S-valsedlar. I artikeln skyller Tobias Baudin detta på att det ”har varit så mycket diskussion om förtroendevalda ska ha politiska uppdrag när vi har politiker som arbetsgivare” och så berättar han att det första han gjorde när han blev ordförande var att förändra det. Så det var alltså fel att alls diskutera saken?

Sedan berättar Agneta Gille om att hon var i konflikt med mig eftersom jag ”menade att vi kommunalare inte borde ha politiska uppdrag”.

Inget av detta är helt korrekt. Men visst, vi har lite olika syn på saken.

Min uppfattning formades när jag mötte medlemmar runt om i landet som hade tappat förtroendet för Kommunal, eftersom deras egna förhandlare satt på dubbla stolar. Ena dagen var de politiker och deltog i beslut om att lägga ner verksamheter där medlemmarna jobbade, nästa dag förhandlade de om medlemmarnas villkor. Så bygger en inte förtroende.

Därför menar jag att en person som har förhandlingsuppdrag för en medlemsgrupp måste ha det som sitt förstahandsuppdrag, så att medlemmarna kan ha fullt förtroende för att den personen till 100 procent står på deras sida.

Självklart kan en förtroendevald i Kommunal vara politiskt aktiv men uppdragen måste väljas med stor eftertanke.

Sedan är det ingen hemlighet att jag varit ganska missnöjd med hur socialdemokrater har agerat när de utövat personalpolitik i kommuner och landsting. Det är inte tillräckligt stor skillnad mellan S-styrda kommuner och borgerligt styrda när det gäller löner, tillgång till arbetskläder, andel visstidsanställda, deltid med mera. Det skulle vara intressant att se om det är skillnad mellan kommuner där det finns kommunalare på listan och där det inte finns, tyvärr tror jag att resultatet skulle vara ganska nedslående.

 

Annelie Nordström,
fd ordförande i Kommunal
numera arbetsmarknadspolitisk talesperson och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ