Jag träffade nyligen en barnskötare som berättade att hon lämnat Facebook. Dag­en efter läste jag att Jonas Gardell skippat Twitter. De hade båda samma skäl till sitt beslut: tröttheten på hat och hot i sociala medier.

När jag var liten fanns en julkalender som hette Trolltider. Aldrig hade jag kunnat tro att troll skulle dyka upp i en ny betydligt otäckare tappning många år senare, men faktum är att de nu blivit en del av vår verklighet.

Under mina 23 år som journalist har yrket på många sätt förändrats. Eftersom mediernas uppgift är att granska, har hot och hat alltid funnits med som en baksida i yrket, men sociala medier har förändrat situationen till det sämre. Om en eller ett fåtal personer retar upp sig på något som en människa har skrivit, är det enkelt för dem att vända sig mot en enskild person och få det att verka som att all världens människor tycker att något den skrivit är fel. För den som gräver lite djupare i de trådar det handlar om, blir det snabbt tydligt att det ofta är samma personer som skriver och drevar i en viss fråga. Allt för att få demokratin lite mindre livaktig och mångfaldsinriktad.

Det är otäckt och tidskrävande att vara utsatt för denna sorts troll och någonstans är det också väldigt farligt. För när personer tvingas lägga timmar av tid på att förklara och försvara en publicering finns en risk att de till sist undviker att skriva om vissa ämnen. Då har vår demokrati förändrats i grund­en utan att många människor ens har förstått det. Extra allvarligt är detta ett år som 2018 då det är val i vårt land och det är viktigt att många olika åsikter för höras.

Därför är det vårt gemensamma ansvar att synliggöra trollens fulspel och försök att förhindra yttrande­frihet och demokrati. Det finns som bekant ett gammalt uttryck som lyder ”släpp ut trollen i ljuset så försvinner de”. Det går alldeles utmärkt att applicera det på nättrollen också. Gör ­research­, kolla upp och visa på vad som sker. Oavsett hur otrevligt någon bemöter dig, var saklig och trevlig tillbaka. Tillsammans kan vi förändra tonen och bemötandet i sociala medier så att både barnskötaren och Jonas Gardell kan få tycka till på både Facebook och Twitter om de så önskar. Låt oss ta ansvar och göra det.

 

Illustration: Magnus Bard