”Är du utbildad undersköterska? Kul, då är min nästa fråga om du förstod och lärde dig något under din utbildning?”

Onsdagen den 11 april publicerades det en jobbannons där man sökte undersköterskor till Kullegårdens äldreboende i Partille kommun. Det tog inte lång tid efter publiceringen på kommunens hemsida innan samtalen började hagla in från upprörda och ledsna medlemmar. 

Man inleder sin annons med att fråga ” har du vid något tillfälle rest med flyg? Då förstår du kopplingen mellan att checka in i tid för att komma med din flight? Det kan vara bra att veta för då förstår du också vilken buss du behöver ta för att vara ombytt och klar när ditt arbetspass börjar.”

Man behöver inte läsa många rader för att förfäras av den syn man har på yrket som undersköterska.

”Är du utbildad undersköterska? Kul, då är min nästa fråga om du förstod och lärde dig något under din utbildning?”. 

Vidare i annonsen påtalar man att ”här passar du inte in om du halvsovande vandrar omkring med en fimp i mungipan, kaffekoppen i handen och har kramkalas med kompisen som råkar arbeta på en annan enhet.”

När vi på sektionsexpeditionen läste annonsen trodde vi först att det var ett aprilskämt där någon uppenbarligen gått för långt. Så var inte fallet. Istället var detta en seriös annons författad av Kullegårdens enhetschef.

Annonsen speglar en syn på undersköterskeyrket som får våra medlemmar att framstå som usla och arbetsskygga när verkligheten är något helt annat. Flera medlemmar på Kullegårdens äldreboende har under en längre tid påtalat brister både i sin fysiska och psykosociala arbetsmiljö. Det har varit svårt för våra medlemmar att få gehör för sin kritik då detta går stick i stäv med den bild av boendet som arbetsgivaren väljer att trumma ut.

Partille kommun står inför samma utmaningar som så många andra kommuner runt om i landet. Enligt en mätning från arbetsgivarorganisationen SKL under 2017 så uppgav 62 procent av kommunerna i Sverige att det är svårt att rekrytera undersköterskor. I Västra Sverige var behovet skyhögt. De senaste två åren så har personalomsättningen i Partille kommun ökat med 4,4 procent.

Istället för att försöka skämta till sina jobbannonser så bör man fokusera på att vara en attraktiv arbetsgivare. En bra början är att se över synen man har på Kommunals yrken.  

Det är Kommunals medlemmar som bygger Sverige. Vi är där varje dag, dygnet runt, året om. Undersköterskorna på Kullegårdens äldreboende är inget undantag. Kommunals medlemmar på Kullegårdens äldreboende har vårt ovillkorliga stöd.  Det kommer att ta lång tid innan arbetsgivaren reparerat den bild av boendet som annonsen skapat. 

Det är svårt att göra någonting ogjort. Men det är viktigt att ta lärdom av det som skett. Tänk gärna nytt vid nyrekryteringsprocesser. Men nedvärdera inte våra yrken.

 

Sandra Karakas och Veronika Kihlberg,
sektionen Kommunal Partille

 

Fotnot: Jobbannonsen har nu tagits bort från Partille kommuns hemsida, men du kan läsa den i sin helhet här.