Gustav Beckenäs.
Gustav Beckenäs.

Vid halv tio-tiden i går förmiddag gick larmet på akuten på Sahlgrenska. En bomb hade detonerat i en stor folkmassa på Käringberget i Göteborg.

– Vi hade fått veta scenariot innan men vi visste inte vilken sektor vi skulle tillhöra, det fick vi veta i samband med att larmet kom. Jag hamnade i röd sektor, vilket betyder att jag var med där de svårast skadade patienterna hamnar.

Gustav Beckenäs är hes dagen efter den stora övningen.

– Det var så mycket folk överallt att man fick lov att gapa för att kunna göra sig hörd.

Han berättar att övningen var mycket verklighetstrogen och att statisterna var bra på att spela skadade. Flera av dem var amputerade och därefter sminkade med blodiga och söndertrasade stumpar.

– Vi fick ju inte sticka eller skära i dem men vi simulerade att vi gjorde det och lät det ta den tid det skulle göra. Det var så pass verklighetstroget att adrenalinpåslaget gick på. Folk låg på golvet och skrek. Det var inte lika blodigt som vanligt, men känslan var densamma.

Katastrofövningen var ett samarbete mellan Sahlgrenska och Försvarsmakten. Målet var att säkerställa sjukhusets beredskapsplan och förmåga att ta emot ett stort antal svårt skadade under en kort tid.

Runt 180 undersköterskor, sjuksköterskor och läkare tog emot de skadade på Sahlgrenska i övningen som pågick i 3,5 timme.

– Jag kan bara tala för min sektor och de jag hade ansvar för, men jag tycker att övningen gick väldigt bra. Det löste sig fint. Det var kul att se hur bra det funkar när det verkligen gäller även om det inte ser så ljust ut från början, säger Gustav Beckenäs.

Är det viktigt med sådana här övningar?

– Det är jätteviktigt, det är väl bara en tidsfråga innan det händer något i Göteborg också. Då är det bra att vi har praktiserat tänket vi behöver ha när det väl gäller.