Bakgrunden är den senaste tidens gängskjutningar, men också terrorattentatet på Drottninggatan för ett år sedan. Moderaterna vill därför utrusta ambulanssjuksköterskor och ambulanssjukvårdare med skottsäkra västar.

– Det är otroligt viktigt att ambulansens medarbetare får rätt skydd, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm, till Svenska Dagbladet.

Men från fackets håll är man alltså kritiska mot förslaget.

– Det är inte vår uppgift att vara i den miljön. De som behöver vård ska tas ut av skyddad personal, som exempelvis polis. Man ska inte utsätta sig för de miljöerna, säger skyddsombudet och ambulanssjukvårdaren Leif Rydell.

Han lyfter i stället fram vikten av utbildad personal och berättar att man på Falck Ambulans har fått igenom att all personal ska gå en hot- och våldutbildning.