Mattias Sunneborn lade av med friidrotten när han var 32. Tre år senare ville han börja igen, men upptäckte att kroppen förändrats. Framför allt behövde han längre återhämtning mellan träningspassen.

Han började ta reda på mer om vad som händer när kroppen åldras, och kontaktade ledande forskare för att ta reda på vilken träning som är bäst. Utifrån det utvecklade han ett eget träningsprogram.

 

LÄS OCKSÅ: Träna rätt – håll kroppen ung

 

När man inte kan träna så ofta blir det desto viktigare att de pass man gör håller hög kvalitet. 

– Sprint, hopp och styrketräning är de bästa sätten, säger Mattias Sunneborn.

Sprint är bra för att träna kroppens snabba muskler. Det finns olika typer av muskelfibrer, och det är de snabba vi förlorar mest av när vi åldras. Vi behöver dem i vardagen, som när vi reser oss ur soffan, och för att inte falla och slå oss när vi halkar.

Hopp är också bra för de snabba musklerna, och även för skelettet. Den höga belastningen när man landar gör skelettet starkare. Risk­en för benskörhet på äldre dar minskar.

–  Hopp är också den bästa magövningen. Situps är bortkastat, säger Mattias Sunneborn.

Styrketräningen ska helst vara explosiv. Det betyder tyngre vikter, färre repetitioner och längre vila mellan övningarna än de flesta är vana vid. Om man aldrig tränat så är det bra att få instruktioner av någon kunnig person i början, tycker Mattias Sunneborn.

Många blir försiktigare med åren, och tränar lågintensivt för att skona kroppen. Men de flesta klarar mycket mer än de tror, enligt Mattias Sunneborn:

– Det är bättre att träna oskonsamt, så kroppen anpassar sig efter högre belastning och blir starkare.

 

 

Fyra övningar

 

Mattias Sunneborn.

1. Jämfotahopp

Över häckar eller utan utrustning. Landa på framfoten. Fötterna ska vara så kort tid som möjligt i marken mellan hoppen. Gör 2×6,* vila sedan två, tre minuter.

 

Mattias Sunneborn.

2. Mångstegshopp/Växelhopp

Som att springa, men med jättestora hopp i stället för steg. Ta avstamp med höger fot, landa på hela vänsterfoten, sedan direkt avstamp med vänster och landa på hela högerfoten. Stora rörelser, även med armarna. Gör 2×6, vila två, tre minuter.

 

Mattias Sunneborn.

3. Enbenshopp

Här ska man landa på hela foten. Gör 2×6 på varje ben, vila två, tre minuter.

 

4. Spring snabbt 

Spring serier på mellan 60 och 200 meter. Landa på framfoten, inte på hälen.

Kom i gång

För den som inte är van att träna snabbt och explosivt är ett bra nybörjarpass 10x200 meters löpning. Vila två, tre minuter mellan varje lopp. På den sträckan springer man inte så snabbt att man riskerar att skada sig, enligt Mattias ­Sunneborn. Hans erfarenhet är att detta fungerar även för den som är otränad och överviktig, eftersom man inte kommer upp i så hög fart per sträcka. 
När kroppen vant sig kan man testa ­kortare sträckor, som 100 eller till och med 60 meter. Då blir tempot högre. Den som är över 35 år bör räkna med minst sex månader innan kroppen är redo för detta. 

En bra träningsvecka enligt Mattias Sunneborn

Ett kvalitetspass som ska innehålla rörlighet, koordination, styrka, kondition och snabbhet.
Två pass med något lagom ansträngande, gärna något du tycker är roligt. Ett av dessa pass ska helst vara ett styrkepass. 
Varje dag lättare rörelse, till exempel promenader.

Att tänka på när man blir äldre

Värm upp ordentligt före träning.
Ge kroppen gott om tid att vänja sig vid en ny träningsform.
Träna inte hårt för ofta – respektera behovet av återhämtning!

Så återhämtar du dig snabbare

 Lätt rörelse, som promenad eller simning.
 Massage.
 Bastu eller ett varmt bad.