För heterosexuella par är in- och ut-normen väldigt stark, trots att kvinnor oftast behöver något annat, påpekar Sandra Dahlén.

I sin nya bok ”Hallongrottan” tar hon med oss på en resa bokstavligen genom kvinnans mest privata del av kroppen – under­livet. Det blir en lektion i anatomi och funktion. Vi får bland annat veta att även kvinnor har körtlar som kan ge utlösning under upphetsning och att mödomshinnan är en myt. Men boken ger också en historisk bild av hur kvinnans lust varit underordnad mannens.

Sandra Dahlén.
Sandra Dahlén.
Foto: Saga Berlin

Många kvinnor har svårt att få orgasm genom penetrerande samlag. Att klitoris, den känsliga del av kvinnans könsorgan vars ytliga del syns som en liten knopp högst upp i vulvan, spelar en central roll för kvinnors njutning och möjlighet att få orgasm, påpekade forsk­are redan på 1500-talet. Men på 1800-talet blev det fult för kvinnor att ha en sexdrift och då försvann klitoris och kvinnliga orgasmer från den medicinska litteraturen. Inte förrän 1998 återupptäcktes klitoris vetenskapligt och dess fulla storlek blev känd.

Även i dag definieras heterosexuellt sex som penis i slida. Ofta avbryts ett samlag om mannens penis slaknar. Som om allt sex bor i penisen, som Sandra Dahlén skriver. All annan stimulering betraktas som något ”extra special-sex”. 

–  Det finns också många män som är förtvivlade för de vill ju  att partnern ska få orgasm, säger hon.

”När sexet krånglar tror vi ofta att det är fel på oss själva, när det vi behöver kanske är en bättre arbetsmiljö.”

Efter att ha upptäckt klitoris förmåga att skänka njutning är det dags att också utforska slidans fulla potential.

– Att stimulera klitoris är alltid tips nummer ett, men om man vill ha djupare och nya typer av orgasmer kan jag verklig­en rekommendera att involvera slidan, säger Sandra Dahlén.

Även om det är få kvinnor som får orgasm av penetrerande samlag är inte slidan en sexuellt stum zon. Problemet är ofta att många kvinnor inte har tillräckliga kunskaper om sin egen kropp. Klitoris är ett stort organ med skänklar som omsluter slidan och några centimeter in på slidans framvägg sitter den så kallade G-zonen. Därför finns bra möjligheter till slidorgasmer.

– Men då behöver man trycka, töja, stöta i slidan. Eller stimulera klitoris samtidigt.

Sandra Dahlén menar att det som ofta utmärk­er kvinnor som är nöjda med sitt sexliv är att de är tydliga med vad de njuter av och gör aktiva val. 

– Om slidan längtar efter att fyllas av något så ska den få göra det, annars inte.

Hur vi har sex påverkas av samhällets värderingar. Men vilken politik som förs kan också påverka vårt sexliv. Sexlusten kan försvinna hos stressade kvinnor, som också kan få ont av en överspänd bäckenbotten.

– När sexet krånglar tror vi ofta att det är fel på oss själva, när det vi behöver kanske är en bättre arbetsmiljö, säger Sandra Dahlén.

 

 

Kvinnans sexualitet genom tiderna

 

Från antikens Grekland fram till renässanstidens Europa ansåg man att kvinnors och mäns könsorgan var ungefär detsamma. Kvinnans
penis var bara inåtvänd och kvinnan en deformerad man.

Realdo Colombo.
Realdo Colombo.
Foto: Wikimedia Commons

1559: Den italienska forskaren Realdo Colombo upptäcker klitoris och menar att det är här kvinnans källa till njutning finns.

1844: Klitoris upptäcks igen av läkaren Georg Ludwig Kobelt som också beskriver dess fulla storlek och att det är ett känsligare organ än slidan. Kort därefter börjar dock klitoris betraktas som en farlig del av kvinnan. En del kvinnor könsstympas då man tror att vissa psykiska sjukdomar kan botas genom att skära bort kli toris. 

Sigmund Freud.
Sigmund Freud.

Början av 1900-talet: Den inflytelserika österrikiske läkaren och psykoanalytikern Sigmund Freud slår fast att kvinnans lust är kopplad till reproduktionen och slidan. Klitorisorgasm är något bara omogna kvinnor höll på med.  

1950-talet: Fokus riktas återigen mot klitoris när amerikanske sexologen Alfred Kinseys visar med sina studier att centrum för kvinnans orgasm är klitoris, inte slidan. 

1960-talet: Feminister börjar argumentera att den vaginala orgasmen är en myt med rötter i det patriarkala systemet.  

1970-talet: Forskare argumenterar att den kvinnliga orgasmens syfte är att kvinnan ska bli gravid, eftersom bäckenbottenmusklernas sammandragningar hjälper till att suga upp sperman. Kritiker påpekade att djurhonor kan få orgasm utan att ha samlag. 

1980-talet: Den brittiska sexologen Beverly Whipple lanserar G-punkt­en, en särskilt känslig punkt inne i slidan. I dag menar forskare att det är en större zon som omfattar slida, klitoris och urinrör. 

Helen O'Connell.
Helen O’Connell.

1998: Den australiensiska urologen Helen O’Connell upptäcker att klitoris är ett stort organ på över tio centimeter och som har förgreningar som omsluter slidan. Slidans väggar är de facto en del av klitoris.

 

Illustration: Pia Koskela

Orgasmgapet

65 procent av all heterosexuella kvinnor får orgasm med en man, enligt en amerikansk studie 2017. För män som har sex med kvinnor är motsvarande siffra 95 procent. När lesbiska kvinnor har sex med varandra får 86 procent orgasm. Var femte svensk kvinna anser att bristen på orgasm är orsaken till att de är missnöjda med sitt sexliv, visade RFSU 2016.

Visste du att!

• En genomsnittlig slida är mellan sju till tio centimeter djup i viloläge.
• Klitoris har ett ollon och det är tre gånger känsligare än det som sitter på en penis.
• Mödomshinnan är en myt. Alla slidor är alltid öppna, men en del kan ha slemhinneveck som gör ingången trängre.

Fem tips för bättre sex

• Ta din sexualitet på allvar! Försök hitta den teknik som funkar för dig.
• Avsätt tid till sexet och säg istället nej till tråkiga och stressiga saker.
• Håll inte fast vid en partner som inte är intresserad av att ni ska njuta tillsammans.
• Om livet är tufft och du är ensamstående med barn som måste ha mat på bordet – köp en kraftig vibrator och ge dig själv en orgasm som gör att du orkar.

Källa: Sandra Dahlén, sexualupplysare.