Det här är ju som en thriller, tänker jag flera gånger när jag läser den nordkoreanska avhopparen Hyeonseos livshistoria. Hon är uppvuxen i en gränsstad i norra delen av landet; Kina och en annan livsmöjlighet kan hon se varje dag från sitt hem, bara några hundra meter på andra sidan floden.

Som läsare får man exklusiva inblickar i hur det är att leva i ett av världens slutna länder: hungern, paranoian, de fasansfulla arbetslägren. Men här finns också nyanser. Det förutsägbara i att leva i en diktatur, till exempel. Det beskrivs paradoxalt nog som ett slags skör trygghet och ställs i kontrast till den stenhårda konkurrensen i det superkapitalistiska Sydkorea.

En annan av bokens paradoxer är hur de förment kommunistiska länderna Nordkorea och Kina är så genomkorrupta och totalt penningstyrda. Rätt sedelbunt med amerikanska dollar kan köpa det mesta på det här jordklotet, också i en hermetiskt tillsluten gammalstalinistisk diktatur.

Och så har vi thrillermomentet då. Hyeonseos flykt från nord via Kina är synnerligen effektivt skildrad med cliffhangers som gör att man måste läsa vidare. Det här är en sådan där bok där man i slutet av kapitlen döljer de kvarvarande orden med handen eller bokmärket för att det är så spännande. Det är helt enkelt en bladvändare.

En blandvändare med nattsvart fond. För de ytterst få som lyckas passera nålsögat och lämna Nordkorea lever farliga liv. Nordkoreas ökända säkerhetstjänst jagar avhoppare, framför allt i Kina som då och då genomför raider där flyktingar jagas och skickas tillbaka.

Och i hemlandet återstår summariska rättegångar, läger, avrättningar.

Författarens dröm om ett enat Korea känns långt borta, trots den senaste tidens förrädiska töväderspolitik mellan Kim Jong-Un och Donald Trump.