I december 2016 tecknade Kommunal kollektivavtal med Vårdföretagarna inom bransch E, där framför allt gruppboenden och behandlingshem ingår. Kommunal fick igenom en undersköterskesatsning i nivå med avtalet för kommun- och landstingsanställda, men villkoren för att få del av pengarna var att man skulle uppfylla fyra kriterier.

När det sedan blev lokala förhandlingar hade man svårt att komma överens om vilka som skulle få ta del av satsningen, och det blev en central tvist mellan Vårdföretagarna och Kommunal. På Frösunda gällde det runt 80 medlemmar. Men nu har Kommunal och Frösunda kommit överens på egen hand, utan Vårdföretagarna.

– Jag träffade Frösunda för någon månad sedan i ett annat ärende och då sa de att de var intresserade av att förlika de här tvisterna. Sedan har vi diskuterat det här ungefär en månad och i dag gjorde vi upp om 70 personer, säger Kommunals ombudsman Lars-Sture Johansson på onsdagen.

Uppgörelsen innebär att de 70 undersköterskorna från och med 1 maj får 500 kronor i höjd lön. I det centrala avtalet höjdes lönerna från 1 mars förra året, vilket innebär att det inte blir några pengar retroaktivt.

– Det känns positivt och bra att Frösunda tagit initiativet till att lösa dessa tvister, säger Lars-Sture Johansson.

Det här innebär att Kommunal kommer att dra tillbaka ärendet hos Vårdföretagarna som gäller Frösunda – däremot kvarstår tvister i samma fråga med bland annat Nytida och Attendo.

Kommunal och Frösunda kommer även fortsätta diskussionerna om att bilda en så kallad företagsorganisation med ett samverkansavtal, som redan finns med flera av de andra stora vård- och omsorgsföretagen.

– Vi har även inlett en dialog om hur vi ska uppnå heltidsarbete som norm. I mina samtal med Frösundas vd så är vi överens om att detta är en jämställdhetsfråga och en viktig fråga att få på plats för att säkra framtida kompetensförsörjning, säger Lars-Sture Johansson.

Frösundas och Kommunals relationer har tidigare varit betydligt mer frostiga – för några år sedan kritiserade Kommunal Frösunda hårt för att de ägnade sig åt hyvling av tjänster (alltså att minska arbetstiden) i stor skala. Som KA kunnat berätta har Frösunda även fått mycket kritik av såväl anställda och chefer som kommuner och kunder runt om i landet. För två veckor sedan fick Frösunda nya ägare, ett företag som ägs av två norska bröder. Lars-Sture Johansson tror att det har betydelse för att Frösundas utsträckta hand kom nu.  

– Jag tror att de nya ägarna ville ha rent bord. Det känns som att de ser framtiden an lite ljusare och då vill inte jag vara sämre än att skaka hand när de tog det här initiativet.

Frösunda skriver i ett pressmeddelande att avtalet om undersköterskesatsningen är ett led i att höja statusen för undersköterskeyrket och locka mer kompetent personal till företaget.

– Vi har många kvinnor som arbetar i omsorgen. Det är ett svårt jobb och vi måste arbeta för att höja yrkets jämställdhet, status och lönenivå. Som arbetsgivare vill vi attrahera de bästa medarbetarna och vi är därför glada att vi har kunnat träffa detta avtal med Kommunal, säger Frösundas vd Susanne Sidén i pressmeddelandet.