Turerna är lite komplicerade, men går tillbaka till ett lokalt kollektivavtal i Lysekil som Kommunal sade upp 2008. Trots det har kommunen utan Kommunals kännedom tillämpat avtalet sedan sommaren 2009, när det har varit det centrala avtalet som har gällt.

Detta innebär att dagbarnvårdarna inte har fått ersättning för kvalificerad övertid, det vill säga när de jobbat ett visst antal timmar utöver sitt heltidsmått, utan fått ut övertiden som enkel övertid. Det var när arbetsgivaren hörde av sig och ville revidera avtalet, som Kommunal upptäckte att de använt ett avtal som inte fanns. Sedan i höstas har Kommunal förhandlat med arbetsgivaren, och i veckan blev det klart att medlemmarna får dela på 240 000 kronor.

– Första budet vi fick var ett hån. Men tack vare att en medlem sparat alla sina timrapporter har jag kunnat sitta och lusläsa dem och räkna ut hur många timmar det rör sig om och få fram ett snitt. Det är en facklig seger som vi har gjort så det känns bra. Det är det här vi är till för, att hitta de här grejerna och hjälpa medlemmarna, säger Marielle Stenström, ordförande i Kommunals sektion i Lysekil.