Danmark närmar sig en historisk konflikt. Till onsdag i nästa vecka har de offentliga facken varslat om strejk för över 100 000 medlemmar. Om arbetsgivarnas lockoutvarsel träder i kraft veckan efter kommer Danmark att lamslås när 440 000 offentliganställda stängs ute från sina arbetsplatser.

– Arbetsgivarnas lockoutvarsel förlamar helt den offentliga sektorn. Det handlar om personal på förskolor, sjukhus, bussförare och tågförare. Det går ut över den danska befolkningen otroligt hårt, säger FOA:s vice ordförande Mona Striib.

FOA som är Kommunals systerförbund i Danmark menar att omfattningen av arbetsgivarnas lockout är ett hot mot hela den danska modellen.

– Med den här omfattningen är det helt tydligt att de hoppas på att regeringen avstyr konflikten genom att ingripa. Det skulle vara oerhört, men den möjligheten finns.

Enligt Mona Striib kan regeringen fatta beslut om innehållet i avtalen, även om det handlar om en ram som facken får hålla sig inom och inte om detaljerna.

En annan anledning till det stora lockoutvarslet handlar om att arbetsgivarna vill tömma fackens strejkkassor, menar Mona Striib. FOA har i dag en strejkkassa på 1,3 miljarder danska kronor.

Hur länge räcker strejkkassan?

– Det är dumt att avslöja för arbetsgivarna hur länge vi kan hålla på. Men jag kan säga att vi har något i jackärmen, så vi ska nog klara oss! Men visst är det solklart så att en så omfattande lockout påverkar. Det blir verkligen en hård kamp att åter klättra upp för att vara stridsberedda igen.

Facken för de offentliganställda har något som ligger dem i fatet jämfört med fack för privatanställda. Under en strejk eller lockout sparar offentliga arbetsgivare pengar.

”Varje gång strejkkassan betalar ut en dags konfliktstöd till en lockoutad medlem, så lägger de offentliga arbetsgivarna över en dags lön i kassakistan” har FOA:s ordförande Dennis Kristensen formulerat det i sin avtalsblogg.

Detta har fått FOA och tio andra fackföreningar att gå samman för att få till ett Borgerforslag (om 50 000 medborgare skriver under ett förslag behandlas det i Folketinget, den danska riksdagen).

”Skicka tillbaka konfliktpengarna till välfärden” är det centrala budskapet.

– Bara på de tre dagar som gått sedan vi startade har vi fått ihop hälften av de underskrifter som krävs. Det handlar helt enkelt om att se till de pengar som arbetsgivarna sparar under konflikten går tillbaka till välfärden och inte används till besparingar eller något annat, säger Mona Striib.

Danska opinionsundersökningar har hittills visat att en majoritet av danskarna stödjer fackens krav. Mona Striib menar också att arbetsgivarens hårda svar på fackens strejkvarsel gett dem en starkare sammanhållning:

– Vi står skuldra vid skuldra. Det är viktigt att alla våra medlemmar som står upp för sina krav känner att omvärlden är på deras sida. De är hårt klämda. Och nu kämpar de! De kämpar för sig själva, för varandra och för framtida generationer, säger Mona Striib.