KA skrev i slutet på 2016 om hemtjänstföretaget AAA Medigrupp som gått i konkurs och lämnat 25 anställda utan lön. Kommunal krävde pengar från den statliga lönegarantin men konkursförvaltaren hävdade att de inte hade rätt till det.

Kommunal stämde staten – och nu har de nått en förlikning. De 25 medlemmarna får dela på 1,1 miljoner kronor i uteblivna löner. Det är enligt Kommunals ombudsman Lars-Sture Johansson 75-80 procent av vad de krävde från början.

Det tycker jag är väldigt bra och visar på medlemsskapets värde. Här tar vi fajten och stämmer till och med staten när vi anser att konkursförvaltare gör fel. Vi har drivit det här fallet i flera år. Den hjälpen får man inte om man inte är med i facket, säger Lars-Sture Johansson.

Anledningen till att konkursförvaltaren inte ville betala ut lönegarantin, var för att några av de anställda började arbeta hos ett nystartat hemtjänstföretag som också tog över en del av kunderna. Då menade konkursförvaltaren att det skulle ses som en verksamhetsövergång där det nya företaget skulle stå för lönerna.

De som inte valde att följa med fick stå sitt kast, ansåg konkursförvaltaren. Men Kommunal menade att det inte skulle ses som en verksamhetsövergång och att det hur som helst inte finns någon skyldighet att följa med.