Det är peppig stämning i Lycksele. Kommunen ska få 100 nya statliga jobb och satsar på att växa efter decennier av avfolkning. I Medborgarhuset har politiker och tjänstemän samlats för en arbetslunch med civilminister Ardalan Shekarabi (S). Samtalen handlar mest om hur man lockar kompetens till den lilla kommunen i Västerbottens inland. 

Det gör också flera av frågorna på det offentliga mötet strax efter. Ardalan Shekarabi är tydligt besjälad av att minska de regionala klyftorna. 

– Jag kom till Sverige som 11-åring från Iran, där väldigt mycket av makten och tillgångarna är koncentrerade till huvudstaden. Redan då slog det mig att det inte var några större skillnader på livskvaliteten och serviceutbudet mellan Sandviken och Stockholm, säger Ardalan Shekarabi framför den samlade publiken av mestadels gymnasieelever och PRO-aktiva.

 

Ardalan Shekarabi i Lycksele.
12.59: ”Varje gång jag är här blir jag övertygad om att det finns så mycket potential, så mycket kraft, i den här delen av Sverige,” säger Ardalan Shekarabi till de som tagit sig till Medborgarhuset i Lycksele. 

 

Men civilministern har ansvar för fler frågor – varav många påverkar kommunalarna –  och det är därför vi följt med honom till Lycksele. Och framtidstron i all ära, men inom Lyckseles äldreomsorg är det delvis andra tongångar. 50 av landets kommuner har stora problem att klara sina välfärdsåtaganden, enligt Shekarabi. Det handlar framför allt om inlandskommuner som Lycksele. 

– Äldreomsorgen är en jätteutmaning. Det får inte så mycket uppmärksamhet, vilket jag tycker är frustrerande.

Vi sitter i bilen på väg till Smedsbergets äldreboende. Ardalan Shekarabi, nyligen utsedd till Sveriges bäst klädda man, har i dag skippat flugan som han förknippas så starkt med, och bär i stället polotröja, manchesterkavaj och en stor röd vinterjacka. 

För några år sedan var Smedsberget med i tv-programmet ”Sveriges bästa äldreboende”. Nu ska det läggas ned och omvandlas till lägenheter, av besparingsskäl. Samtidigt är det svårt att hitta utbildad personal. 

– Det fattas både vikarier och ordinarie personal. Tack vare våra invandrare klarade vi förra sommaren, de har ryckt in och jobbat trots bristande språkkunskaper, säger Yngve Holmgren, undersköterska i hemsjukvården. 

 

Mattias Löfgren och Anna Edman.
13.14: Mattias Löfgren är aktiv i Kommunals sektion i Lycksele och hade kommit för att lyssna på Shekarabi och sedan följa med till Smedsberg­ets äldreboende tillsammans med sin fackliga kollega Anna Edman.

 

För Ardalan Shekarabi hänger problemen för kommuner som Lycksele ihop med arbetet för att minska de regionala klyftorna. Han har flyttat statliga jobb till mindre orter och tillsatt två utredningar som ska se över kommunernas framtid. Den kommunala utjämningen måste öka och välfärden i hela landet säkras, meddelar han Lyckseleborna i Medborgarhuset.

Och liksom sina kolleger i regeringen talar han om satsningar på utbildning och de välfärdsmiljarder som regeringen tillfört kommunerna. Men i enskilda kommuner är det inte säkert att personalen märkt något – vissa har ändå behövt spara och kämpar med att hålla huvudet över vattnet. Ardalan Shekarabi är medveten om att det krävs mer.

– Utrymmet för skattesänkningar är noll. Det har också flera kända nationalekonomer slagit fast. Och vi måste fortsätta tillföra kommunerna resurser. Hade vi inte gjort det de här åren hade vi haft en allvarlig situation med neddragningar på många ställen. 

”En fråga som vi har försökt fokusera på är hur man kan ge större handlingsutrymme för undersköterskorna.”

På Smedsbergets äldreboende har det dukats upp med kaffe och kakor. I samlingslokalen intill spelar de boende bingo. Enhetschefen för vård, stöd och omsorg, Pernilla Ahlström, berättar om planerna på att organisera om äldreomsorgen.

– En fråga som vi har försökt fokusera på är hur man kan ge större handlingsutrymme för undersköterskorna, minska den administrativa bördan. Vi har haft en diskussion om minutscheman till exempel. Hur ser ni på det? frågar Ardalan Shekarabi.

– Minutscheman? Vad innebär det? svarar Pernilla Ahlström.

– Ja, att man inom hemtjänsten har olika appar där man måste följa en viss minutplanering vilket innebär en stress för medarbetarna men också att man tar ifrån brukaren inflytandet över den dagliga insatsen.

 

Ardalan Shekarabi och Yngve Holmgren.
14.37: Undersköterskan Yngve Holmgren tycker att det är bra att ­Shekarabi besökte Smedsberget. Han är kritisk till att kommunen lägger ner boendet och hoppas att alla sidor kom fram. ”Många efterfrågar den här sortens boende,” säger Yngve Holmgren.

 

Pernilla Ahlström säger att de använder sig av planeringssystem i telefonerna, men inskärper att det inte handlar om kontroll utan att säkra kvaliteten. De beviljar inte insatser per timme utan per tillfälle och tiderna är ungefärliga.

– Det handlar om att försäkra oss om att alla får de insatser de är beviljade.

Men Yngve Holmberg, som tidigare har arbetat inom hemtjänsten, är mer kritisk.

– Det är helt klart stressande.

När vi satt oss i bilen för att åka den två timmar långa resan till Umeå genom gnistrande vackra vinterlandskap, säger Ardalan Shekarabi att det var ett typiskt verksamhetsbesök. Han har tillsatt Tillitsdelegationen som tittar på hur styrningen av välfärden kan bli mindre detaljerad och ge mer makt till personalen. Att chefer och personal har olika bild har han stött på förut. 

– Jag blir mer och mer övertygad varje gång jag besöker äldreomsorgen att de här frågorna vi håller på med är helt rätt. 

 

Ardalan Shekarabi med Johanna Tossman.
14.54: Ardalan Shekarabi tackar Smedsbergets enhetschef Johanna Tossman för besöket. Han tycker att resorna ute i landet är det bästa med jobbet. ”Jag älskar det här. Jag blir trött av att vara på kontoret däremot. Det här är vad jag går i gång på,” säger han.

 

Ardalan Shekarabi har gjort sig mest känd som den minister som har frågan om vinst i välfärden på sitt bord, men har också hand om förvaltning och upphandling inom offentlig sektor. Det har inneburit att han bland annat drivit igenom krav på kollektivavtalsliknande villkor vid upphandlingar, stopp för utförsäljning av kommunala verksamheter och meddelarskydd i privat vård, skola och omsorg. 

Torrt och tråkigt, kan tyckas. Men för honom avgörs här många av vår tids viktigaste och mest grundläggande ideologiska konflikter.

– Hur ser vi till att finansiera offentlig verksamhet, hur upprätthåller vi en likvärdig välfärd och tilliten i samhället? 

Regeringens proposition om vinstbegränsning i välfärden har precis kommit. Den kommer troligen att röstas ned av riksdagen i juni. Allianspartierna och Sverigedemokraterna menar att förslaget skulle slå sönder valfriheten och att det saknas bevis för att privat välfärd är sämre. Regeringen menar att vinsterna görs på bekostnad av personalen och att skattepengar ska gå till det de är avsedda för. Men Socialdemokraterna har inte alltid varit vinstmotståndare. 

– Den här frågan har debatterats så länge jag har varit politiskt aktiv. Flera aktörer har hunnit se effekterna och ändrat åsikter. Kommunal trodde en gång i tiden att det skulle förbättra villkoren för de anställda men det blev tyvärr tvärtom, säger Ardalan Shekarabi.

Han menar också att det har funnits en övertro även bland socialdemokratiska politiker på hur mycket billigare det blir att lägga ut verksamheter på entreprenad. 

”Ofta besöker jag offentliga äldreboenden och i vissa fall är villkoren usla. Det är helt oacceptabelt.”

Om vinstförslaget gick igenom skulle det innebära en enorm kontrollapparat för att se till att reglerna följs. Ardalan Shekarabi säger att det är baksidan av generösa regler för vinstdrivande bolag i välfärden. Varför vill han då inte gå ännu längre och kasta ut de privata? Han svarar som en socialdemokrat – pragmatiskt. 

– Vi måste utgå från den verklighet vi har i dag. Det är rimligt att börja med en begränsning.

Men vad tycker du egentligen?

– Jag är väldigt kritisk till reglerna om etableringsfrihet i alla fall. Ska man släppa in kommersiella aktörer i offentliga välfärdsverksamheter måste det vara inom ordnade former.

Ett problem med argumentationen är att det finns stora bekymmer också i offentlig sektor. Många privata verksamheter fungerar bättre än många offentliga. Hur vill ministern lösa det?

– Jag håller helt med om det. Ofta besöker jag offentliga äldreboenden och i vissa fall är villkoren usla. Det är helt oacceptabelt. 

 

Ardalan Shekarabi intervjuas.
16.51: När Ardalan Shekarabi kommer till Umeå ska han träffa skolkoncernen Thoréngruppens vd, för att prata om de avslöjanden som Kalla fakta gjort om fusk med SFI-undervisningen. TV4 möter upp för att intervjua honom före mötet. 

 

Han menar att olika sorters verksamheter kräver olika åtgärder. För den offentliga sektorn handlar det om att tillföra mer resurser, jobba med styrningen och det arbetsrättsliga – som att på allvar införa rätt till heltid och få bort delade turer. 

Ibland skäms han över personalens villkor. Inte bara i jobbet, utan också när han lämnar barnen på förskolan. Det som stannat kvar mest är vad en undersköterska på ett äldreboende sade.

– Hon kommer fram till mig och säger att kan du inte prata med ledningen, de har dragit in vårt julbord. Den månaden hade jag själv varit på kanske fyra julbord. Då skämdes jag över hur personalen behandlas.

”När Kommunals medlemmar har märkt en försämring under lång tid är det klart att det kommer krävas leverans för att visa att vi menar allvar.”

Många av våra läsare är besvikna på Socialdemokraterna. Man tycker att arbetsvillkoren har blivit sämre och litar inte på att det ska bli bättre. Vad ska ni göra åt det?

– Det finns bara ett enkelt svar, att fortsätta leverera. När Kommunals medlemmar har märkt en försämring under lång tid är det klart att det kommer krävas leverans för att visa att vi menar allvar. 

Vi återkommer till det som upptog en stor del av mötet i Lyckseles medborgarhus. Ardalan Shekarabi är arg på synen på Stockholm som Sveriges hjärta och allvarligt oroad över hur stor del av landet som hamnar i skuggan. 

– Det ökar avståndet mellan människor och det officiella samtalet och det är väldigt farligt. De frågor som vi har pratat om nu är enorma frågor för Sverige men de får i princip minimal uppmärksamhet.

Ardalan Shekarabi

Ålder: 39 år.
Gör: Civilminister sedan hösten 2014.
Bor: Knivsta utanför Uppsala.
Familj: Fru (som är polis) och tre barn i åldrarna två till sju år.
Bakgrund: Född i Manchester i England men uppvuxen i Iran. Kom till Sverige som 11-åring. Levde en tid som papperslös innan han fick uppehållstillstånd. Ordförande i SSU 2003-2005. Utbildad jurist, har doktorerat i juridik med inriktning på offentlig upphandling vid Uppsala universitet.

Två röster om Ardalan Shekarabi

Oskar Taxén,
jurist och utredare, Kommunal:

”Jag tycker verkligen att han har gjort ett jättejobb. Jag tror inte man hade kunnat få mer gjort utifrån det parlamentariska läget och måste säga att jag är imponerad. Det är tydliga förbättringar och känns i min värld väldigt sossigt. Jag tycker att det är ett av de politikområden som har lyckats bäst under den här mandatperioden.”

Håkan Tenelius,
näringspolitisk chef, Vårdföretagarna:
”Jag tycker att han som person är jättetrevlig och sympatisk. Däremot är jag rejält besviken på honom som politiker. När vi förstod att det var han som skulle bli statsråd med ansvar för de här frågorna var vi försiktigt positiva eftersom vi kände honom som en noggrann och korrekt jurist, men hela hanteringen av vinstfrågan är ett juridiskt haveri.”