Antalet personer som går direkt från sjukskrivning till att söka jobb har ökat med 450 procent sedan 2014. Anledningen är att Försäkringskassan avslår fler fall av sjukpenning när de bedömer arbetsförmågan mot ”normalt förekommande jobb” på arbetsmarknaden, rapporterar Sveriges radio. Förra året handlade det om 8600 personer.

Arbetsförmedlingen jämför dagens situation med hur det var när den borgerliga regeringen 2010 införde den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Då var Socialdemokraterna hårda i sin kritik – och nu är läget detsamma.

– 2010 såg vi att många människor kom till oss och hade en betydande ohälsa och man kom inte under ordnade former. Och i dag ser vi en liknande utveckling. Det är oerhört allvarligt för den enskilde, säger Maria Kindahl, chef för avdelningen rehabilitering för arbete på Arbetsförmedlingen, till Sveriges radio.

Arbetsförmedlingen vill att reglerna för hur man bedömer arbetsförmåga ändras så att människor som är sjuka kan flyttas tillbaka till sjukförsäkringen. De som ändå kan stanna kvar behöver mer stöd, och det kostar. Arbetsförmedlingen kräver därför 84 miljoner extra om året de kommande tre åren, enligt Sveriges radio.