Helena Gillinger får priset för sin novell ”Trettiosju timmar i Köpenhamn”, om en trångbodd familj som gör en misslyckad badutflykt. Helena Gillinger har bland annat arbetat i narkomanvården, i bokhandel och som frilansjournalist. 

– Jag är så glad över att ha fått Föreningen Arbetarskrivares stipendium. Novellen handlar om en dag på stranden i Köpenhamn och skildrar ett gäng människor som hör ihop på olika sätt. Det är vad jag tycker om att skriva om – livet som det ter sig och hur människor förhåller sig till varandra i samhället, säger Helena Gillinger i ett pressmeddelande.

I juryn satt författarna Maria Hamberg och Pelle Olsson samt litteraturprofessorn Magnus Nilsson.

Föreningen Arbetarskrivare har varje år sedan 1995 delat ut stipendiet till någon ännu inte etablerad skribent. Föreningen har 400 medlemmar i landet och dess syfte är att stödja och utveckla svensk arbetarlitteratur.