Det har skrivits mycket om andra världskriget och förintelsen, men kanske är flera av de böcker som kommit på sista tiden också ett tecken på att många överlevare börjar bli till åren och att de känner att de vill berätta sin historia medan de fortfarande är i livet. På senaste tiden har flera böcker om judiskt liv och judisk identitet både i Sverige och internationellt också getts ut. Bernt Hermele är en av dessa författare i vårt land som nu också gör en podd där han intervjuar överlevare.

Biografin Och du kom inte tillbaka handlar om Marceline som kommer till Auschwitz som 16-åring tillsammans med sin pappa. I dödslägret lyckas fadern på något mirakulöst sätt få tag på papper och penna och skriver några rader till sin dotter. En främling räcker över lappen till dottern tillsammans med en lök och en tomat, och det är detta minne som utgör ramen för romanen.

Författarinnan kan inte längre minnas mer än första och sista raden på lappen, men kärleken till fadern och hans omtanke om henne kommer hon ihåg. Hon tänker också på hans ord om att hon som var så ung skulle komma levande tillbaka efter tiden i lägen, medan han samtidigt förutspådde att han själv inte skulle göra det.

Boken blir en sorts samtal med den döde fadern, samtidigt som hon reflekterar över åren i förintelselägren och över skulden kring att vara den som överlevde. Samtidigt är frågan om det verkligen var överleva hon gjorde, eller om det snarare handlar en kamp om att orka leva. Det blir inte lätt för Marceline att återvända hem och livet rymmer bland annat en bror som blir sjuk av att fadern aldrig kommer tillbaka och en mor som inte vill att hon pratar om det som har hänt. Själv väljer Marceline att aldrig sätta några barn till världen eftersom hon inte tycker att hon skulle ha något gott att ge dem.

Det är en stark och mycket läsvärd biografi som med ett avskalat språk beskriver det allra svåraste men också det starkaste. Kärleken mellan ett barn och hennes pappa.