När vi kommer till Nordens Ark utanför Hunnebostrand har flera djurvårdare fullt upp med att söva en Przewalskis vildhäst. Att raspa hovarna på ett vilt djur kräver en stor arbetsinsats. Nu är det bråttom för hästen börjar vakna och benen rör sig i luften. Skyddsombud­et Kenneth Skydt jobbar med vilddjuren: vildhäst, vildren, pudu, leoparder, varg och vildkatt. Parkens inriktning är utrotningshotade arter. Huvudskyddsombud­et Dick Liljegren är utbildad biolog och jobbar med uppfödning av hotade fåglar. 

– Det blir mycket fokus på rovdjur. Men hästar är ett av de farligaste djur vi hanterar. Vi har även en stor lantgård, där vill vi sätta fokus på säkerheten. Olyckor med vilda djur får mer uppmärksamhet än olyckor i jordbruket, säger Dick.

Kenneth tillägger att de flesta mindre olyckorna i djurparken sker på lantgården.

 

LÄS OCKSÅ: Dödsolyckorna blev en väckarklocka

 

Allvarliga olyckor med rovdjur är ovanliga, men de två dödsolyckorna har fått djurparken att fundera ett extra varv kring säkerheten. 

– Vi går aldrig in ensamma till rovdjuren, vi slutade med det i samband med olyckan på Kolmården, säger Kenneth. Men våra vargar är skygga, de är alltid längst bort i hägnet när vi kommer in.

Björnar finns inte på Nordens Ark. Men leoparder och tigrar slussas in i ett hägn bredvid när djurvårdarna går in och städar och lägger fram mat. Då jobbar de ofta ensamma, men känner sig trygga med det. Hos persiska leoparden Filou visar Kenneth hur det går till. Han låser upp ett lås för att kunna dra upp slussluckan, Filou går in genom luckan och Kenneth fäller ned den igen. 

– Jag måste räkna katterna tre gånger och kolla att alla ingångar till hägnet är stängda.

Varje dag kollas strömmen som går runt hägnet. De här rutinerna har funnits länge på parken. 

– Men vi har ändrat en sak efter Orsa och det är att vi inte längre tar in besökare i det tomma hägnet. Det var populärt förut.

 

KARTA: Så ser det ut i landets djurparker

 

Det senaste året har det blivit ett mer systematiskt arbetsmiljöarbete på Nordens Ark, enligt skyddsombuden. De har nyligen bildat skyddskommitté och för första gången sattes vikarier in för skyddsombuden under skyddsrond. Chefen som dömdes efter olyckan på Kolmården är numera Nordens Arks vd. Men Kenneth ser inte det som  negativt – tvärtom borde han i dag vara extra noga med säkerheten och vem som är ansvarig för arbetsmiljön.

Känner ni er trygga?

–  Jag känner mig säker för min egen del, jag har jobbat länge, säger Dick. Men vi har ofta nya timanställda och sommar­anställda. Det kan vara deras första arbetsplats. Det ställer krav på arbetsgiv­aren att personen är inskolad.

– Stress och okunskap om rutinerna tillhör de största problemen, tillägger Kenneth.