2013, året efter vargolyckan på Kolmård­en, gjorde Arbetsmiljöverket tolv besök på djurparker, vilket är ovanligt många. Karin Lagerkvist på inspektionsstaben säger att de inte haft något särskilt fokus på djurpark­er, men att olyckan ändå kan ha bidragit till att fler djurparker fick besök det året. 2014 till och med 2017 gjorde myndigheten totalt tolv besök.

 

LÄS OCKSÅ: Dödsolyckorna blev en väckarklocka

 

Djurparker lyder under föreskriften Arbete med djur. Enligt Paul Keenan, som var Arbetsmiljöverkets inspektör efter olyckan i Orsa, är den främst skriven för jordbruk. Till exempel finns särskilda krav som gäller kor, hästar och grisar. Det finns inga särskilda krav för djurparker eller rovdjur.

–  Jag trodde att det fanns regler för hur man bygger hägn men utifrån Jordbruksverket finns mer allmänna regler om hur stor en yta behöver vara för djuret. Det är inte på detaljnivå, vad krävs för att hålla en isbjörn instängd? Det måste man komma på själv, säger Paul Keenan.

Någon särskild föreskrift eller tillägg för djurparker är dock inte aktuellt för Arbetsmiljöverket.

– Nej, utan vi strävar efter att göra våra föreskrifter så generella som möjligt. De ska kunna tillämpas på flera ställen, men det är många fler arbetsställen inom jordbruk. Och det är fler olyckor som inträffar i jordbruk än i djurparker. Det här uppmärksammades mycket för att det var så ovanligt, säger Karin Lagerkvist.

 

KARTA: Så ser det ut i landets djurparker

 

Båda djurvårdarna som mist livet jobbade ensamma när olyckorna skedde. Arbetsmiljöverket har inte efter dödsolyckorna haft synpunkter på ensamarbete med rovdjur.  

– Ensamarbete är hela tiden grundat på en riskbedömning. Man måste fundera på var det är farligt att vara ensam och det måste de själva göra en bedömning av, säger Karin Lagerkvist.