Första anmälan gäller Centralköket. Köket är byggt för att laga 2 500 portioner per dag. Men sedan ISS Facility tagit över lagas 6 000 portioner. För att klara det kokas pasta redan klockan 06.30 på morgonen och den serveras sex timmar senare, rapporterar Arbetarskydd.

”De anställda uppger att de inte anser sig göra ett gott arbete eftersom varmhållningstiderna blir allt för långa och att kvaliteten därmed påverkas”, skriver Kommunals huvudskyddsombud i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Den andra anmälan gäller Noltorpsskolans kök. Även där handlar det om en ohållbar arbetssituation. ”I dag är arbetsbelastningen för stor eftersom kökets utrustning och kapacitet inte är anpassad efter detta.

Anställda vittnar om att de känner sig otillräckliga och är gråtfärdiga när de lämnar arbetet. De berättar också att räkna ut hur många portioner som ska beställas måste göras på fritiden för att hinna med”, skriver Kommunals skyddsombud uppger Arbetarskydd.

– Flera har slutat för att de inte orkar med det tunga arbetet, säger Kommunals skyddsombud, till SVT Nyheter Väst.

Nu har Arbetsmiljöverket besökt båda köken. Besked kommer i mars.

– Det enda jag kan säga är att vi haft besök av Arbetsmiljöverket och att vi samarbetar till fullo för att så snabbt som möjligt komma till en lösning av problemet, säger Fredrik Höglund, ISS Facilitys affärsområdeschef för måltidstjänster, till SVT Nyheter Väst.