Om det grundläggande behovet understiger 20 timmar per vecka utbetalas ingen statlig assistansersättning. Men i dag kan kommunerna bevilja personlig assistans för dem med något mindre grundläggande behov.

Utredningen skissar på ett förslag om att gränsen för att få personlig assistans över huvud taget ska gå just vid 20 timmar per vecka, enligt det utkast Assistanskoll citerar.

”När det gäller rätten till assistansersättning är den begränsad till dem som har behov av stöd för sina grundläggande behov under mer än 20 timmar per vecka. En möjlig begränsning skulle vara att ha den utgångspunkten för all personlig assistans vilket var något som LSS-kommittén (en tidigare parlamentarisk utredning som kom 2008) föreslog.”

LÄS OCKSÅ: Miljardsmäll för kommunerna

Däremot sägs i utkastet att kommunerna ska bli huvudman för personlig assistans. I dag är ansvaret delat mellan staten och kommunerna.

De förslag som läckt ut tidigare finns också med i det här utkastet, att barn under 12 år och personer över 80 år inte ska ges personlig assistans.

Utredningen vill också bland mycket annat begränsa möjligheterna till så kallad dubbelassistans, när två assistenter hjälps åt vid extra stort hjälpbehov.

”Rätt till personlig assistans som ska utföras av fler än en person ska endast föreligga i den mån behovet inte kan tillgodoses på annat sätt, genom att bostaden anpassas eller genom användning av hjälpmedel”, heter det i utkastet som Assistanskoll citerar.

Men hur mycket av det här som blir verklighet i det slutliga utredningsförslaget som ska presenteras senast den 1 oktober, återstår att se.

Utredaren Gunilla Malmborg har tidigare försökt tona ner det som läckt ut. ”Det är ett diskussionsunderlag”, förklarade hon för Dagens Nyheter.

Och statsminister Stefan Löfven (S) tog helt avstånd från förslagen när han besökte Robertsfors i förra veckan.

– Det finns inga planer på att helt plötsligt ta bort den rättigheten för barn under 12 eller äldre över 80. Det finns inga sådana regeringsförslag, sade statsministern vid ett tal i Centrumhuset i Robertsfors, rapporterar DN och Expressen.