Med en medellön på 23 765 kronor hamnade Söderhamn på en sjätte plats från nerifrån räknat på KA:s lista för undersköterskor 2016.

Det var en knapp tusenlapp under rikssnittet. Bottenplaceringen gav Kommunal ytterligare argument i samtalen med kommunpolitikerna som ledde till att kommunstyrelsen beslutade om en extra satsning på undersköterskorna.

– Vi i de politiska partierna vill fortsätta att satsa på undersköterskor, de ligger lågt ner i löneligan om man jämför med resten av Sverige, säger oppositionsrådet Magnus Svensson (C) till Hela Hälsingland.

LÄS OCKSÅ: Medellöner för undersköterskor 2017

I år ger Kommunals avtal med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, 535 kronor per heltidsanställd samt ytterligare 150 kronor till undersköterskor. Men löneökningen fördelas individuellt. Det betyder att varje individ bidrar med den här summan och som sedan fördelas på alla, vilket innebär att vissa får mer och andra mindre.

Det centrala avtalet ger alltså i snitt 685 kronor per undersköterska. Hur mycket Söderhamns extrasatsning ger per person är ännu oklart.

– Men det måste vara en satsning kommunen gör för att höja lönerna. Det är viktigt att vi närmar oss snittet i övriga kommuner, säger Mats Hedberg, sektionsordförande för Kommunal i Söderhamn.

Arbetsgivaren hänvisar till förhandlingarna.

– Jag hoppas verkligen att utfallet blir högre än avtalet, jag hoppas att det kan hamna på cirka 800 kronor, men jag kan inte säga att det gör det, säger Mikael Svensson, HR-chef i Söderhamn.

Förra året, alltså 2017, ökade medellönen för undersköterskorna i Söderhamn, med 825 kronor från året innan, till 24 590 kronor. Det visar KA:s kartläggning som kommer att publiceras under våren.

Fotnot: Bilden är licenserad av Creative Commons SA-BY 3.0 via Wikimedia