Ambulanssjukvårdare Esbjörn Ölmesten vill lyfta fram den fackliga insatsen.

– Facket har varit oss behjälpliga på ett helt fantastisk sätt, säger Esbjörn Ölmesten.

Som mest tvingas Västra Götalandsregionen betala en av medlemmarna drygt 138 000 kronor i retroaktiv ersättning och skadestånd. Esbjörn Ölmesten kommer att få cirka 112 000 kronor.

Det var förra året som Ann-Marie Pettersson, förtroendevald för Kommunal vid Södra Älvsborgs sjukhus, och i styrelsen för sektion Region Söder, fick reda på att ambulanssjukvårdarna jobbade 37 timmar per vecka och några år innan dess hade ett arbetstidsmått på 38,20 timmar per vecka.

– De hade gått på fel arbetstidsmått sen den 1 april 2010, säger Ann-Marie Pettersson.

Ambulanssjukvårdarna jobbar minst 20 procent nattetid, och i regionen finns ett lokalt avtal om natt som säger att veckoarbetstiden är 34 timmar.

Men det visade sig att avtalet inte gick att tillämpa på grund av luddiga formuleringar. Men medlemmarna hade ändå jobbat för mycket eftersom det centrala avtalet mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting anger ett arbetstidsmått på 36,20 för den som jobbar natt eller har natt- och dagtjänstgöring.

Förutom de sju medlemmarna berör detta ytterligare sex personer, som inte längre är medlemmar hos Kommunal men som finns kvar hos arbetsgivaren. Och även de får retroaktiv ersättning.

Det är ambulanssjukvårdare vid stationerna i Alingsås, Borås, Skene och Ulricehamn som detta gäller.

Esbjörn Ölmesten är nöjd med hur allting slutade.

– Ett tag trodde jag att det inte skulle bli någon ersättning alls när vårt lokala kollektivavtal inte gällde. Men nu är jag jätteglad. Nu lägger vi locket på och går vidare, säger han.

Pengarna ska betalas ut i mars, enligt förhandlingen som blev klar den 16 februari.