– Ja, till exempel om min brukare vill gå på bio så ska jag inte fråga: vilken film ska vi se? Utan jag ska fråga: vem vill du gå på bio med? säger Bukola Adekola Ayeme.

Temat för Kommunals första webbsända seminarium, eller webbinarium som de kallar det själva, var just gränsdragningarna i yrket och de utmaningar som följer med det. I vilka situationer ska jag som assistent backa?

LÄS OCKSÅ: Kommunal vill lyfta assistenterna

Föreläsaren Jan Blomström, som skrivit boken Älskade assistent, anser att assistenterna ska backa i princip jämt. Han tog flera exempel, som att när brukaren vill gå och fika bör inte assistenten per automatik sitta med vid samma bord.

Bukola Adekola Ayeme tror inte att det behöver vara svårt men fick sig några tankeställare och hon uppskattade möjligheten att få träffa andra personliga assistenter.

– När vi träffas och pratar med varandra kan det hjälpa en i jobbet på något sätt.

Till föreläsningen i Stockholm kom det ett tiotal assistenter. Cirka 400 var anmälda för att se föreläsningen på skärm tillsammans med andra, i de drygt 130 iordningställda lokalerna runt om i landet. Ytterligare cirka 1 100 har anmält sig att se föreläsningen på sin egen telefon, padda eller dator, vilket man kan göra när som helst.

Kommunal vill med detta testa ett nytt koncept för att nå den annars svårnådda gruppen personliga assistenter. Tre till föreläsningar kommer att hållas senare.

– Det här är bra, vi lär av varandra, säger Bukola Adekola Ayeme.

Hon har jobbat ungefär ett år som personlig assistent, men har endast 30 procent och vill gärna jobba mer.

Vad tycker du själv är svårast med ditt jobb?

– Det är om kunden är knepig. En kund jag hade sade nej till allting jag frågade och föreslog. Nu jobbar jag med en annan kund, berättar hon.

Nästa webbsända seminarium om personlig assistans hålls den 10 april. Då kommer Kommunals ombudsmän Margaretha Johansson och Marie Boström att prata på temat att ha sin arbetsplats där brukaren är.

ID/Bukola Adekola Ayeme

Ålder: 37 år.

Bor: Stockholm.

Yrke: Personlig assistent i företaget Bonitas.