– Du som medborgare, förälder och elev ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som vi betalar tillsammans, som du har från en kommunal skola. Konstigare än så ska det inte vara, säger utbildningsminister Gustav Fridolin, enligt ett pressmeddelande.

Förslaget har lämnats över på remiss till lagrådet som nu ska granska förslaget. Om det sedan går igenom i riksdagen, skulle de nya reglerna kunna börja gälla den 1 juli 2019.

LÄS OCKSÅ: Därför får du inte tystas

I remissen föreslås också att de anställdas meddelarskydd flyttas över från den nya lagen om meddelarskydd i enskilda verksamheter till OSL, offentlighets- och sekretesslagen. Detta eftersom friskoleföretagen ska jämställas med myndigheter i offentlighetssynpunkt.

I förslaget ingår också en skärpning av bestämmelserna om krav på registerutdrag för dem som erbjuds arbete i skolväsendet. Det skulle om det går igenom börja gälla den 1 januari 2019.