Det var i november i fjol som Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, och Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, sammanträdde och kom överens om att Västra Götalandsregionen, genom Västtrafik, ska bli delägare i Göteborgs Spårvägar, som kör spårvagnarna i Göteborg och Mölndal. 

Västtrafik ska köpa in sig med 15 procent i bolaget, enligt uppgörelsen. Grundtanken är att det som rör sig, som bussar, spårvagnar och färjor ska skötas av regionen, medan det som ligger fast i marken ska skötas av Göteborgs Spårvägar. Göteborgs Spårvägar ska sköta spårvagnstrafiken till 2034. Uppgörelsen beskrevs som en kompromiss i en fråga som länge stötts och blötts av politikerna.

– Jag är inte helt nöjd och det är säkert Johnny inte heller, men det känns bra att bolaget som kan staden får sköta trafiken under överskådlig tid, sade Ann-Sofie Hermansson till Göteborgs-Posten då.

Men nu riktas alltså facklig kritik mot uppgörelsen.

– Vi tycker att det ska vara kvar i Göteborgs stad, så att det inte försvinner in i ett större sammanhang där det inte är lika högt prioriterat och ska konkurrera med andra verksamheter. Vi vet bäst hur spårvagnstrafiken ska skötas, säger Kommunals arbetsplats- och skyddsombud Victor Mårtensson.

Närmast ska Socialdemokraternas och Moderaternas avsiktsförklaring upp i kommunfullmäktige den 22 februari.

Victor Mårtensson och flera av hans kolleger tycker att Socialdemokraterna har svikit sin tidigare politik att Göteborgs Spårvägar ska fortsätta att ägas av staden.

– Nu har de vänt helt verkar det som. Det är många som tycker att det är anmärkningsvärt och tråkigt, säger han.