Det var en ovanlig dag för undersköterskan Sofi Strömberg. Hon startade dagen som vanligt på Trollängens äldreboende i Tyresö, men fick sedan svida om till finkläderna i jobbets omklädningsrum för att åka till Tyresö slott och uppmärksammas av drottning Silvia.

I en trång lokal trängdes närmare hundra anställda, brukare och anhöriga tillsammans med media och representanter från kommunen för att delta när drottning Silvia Silviahemscertifierade kommunen.

Tyresö kommun är den första i landet att Silviahemscertifieras i sin helhet. Det betyder att kommunens alla 450 anställda som kommer i kontakt med demenssjuka personer utbildats i demensvård – också yrkesgrupper som vaktmästare och städare.

– Att bli Silviacertifierad innebär att man får gå en kortare utbildning för att få mer kunskap om hur man ska arbeta med demens, och sedan får man göra ett test efteråt, berättar Sofi Strömberg.

Utbildningen för att bli Silviacertifierad handlar dels om vad som händer i hjärnan vid demens, och dels om hur man ska bemöta de äldre som har demens.

– Grunderna är att man lär sig att utgå från den äldres behov och var den befinner sig just då, i sjukdomen och i situationen. Jag tror inte att det finns någon utbildning som ger så konkreta och handfasta förslag på hur man ska bemöta och behandla en äldre med demenssjukdom, säger Aferdita Vrajolli, verksamhetschef på Trollängens äldreboende som sitter vid samma bord som Sofi.

SE OCKSÅ: TV: Drottningen: ”Väldigt stolt och glad”

Efter att bland annat kommunstyrelsens ordförande, Silviahemmets rektor och några verksamhetschefer fått berätta vad Silviacertifiering betytt, var det dags för drottning Silvia att certifiera hela kommunen.

– Jag är väldigt glad och stolt. Jag berättade där hemma också så kungen hälsade så mycket. Jag vet själv hur det är att vara anhörig och se en släkting, en kär person som bara blir sjukare och sjukare. Jag vet hur det känns. Därför är jag så glad att se så många som har fått sin utbildning i att ta hand om de dementa och stödja anhöriga. Det är det viktigaste som finns, sade drottning Silvia.

Drottning Silvia blev engagerad i demensvård när hennes mamma insjuknade i Alzheimers. På alla hjärtans dag 1996 grundades på hennes initiativ Silviahemmet, som genom åren utbildat många undersköterskor till Silviasystrar. Det är en specialistutbildning på 60 högskolepoäng för undersköterskor, och det finns även liknande för sjuksköterskor. Den utbildning som leder till Silviahemscertifiering och som samtliga i Tyresö kommun har fått gå är en kortare variant.

– Jag åker hem med ett hjärta fullt med glädje. I morgon har vi alla hjärtans dag men för mig har det börjat i dag redan, sade drottning Silvia och drog ner skratt i lokalen.

Även privatanställda i kommunen har fått gå utbildningen – Trollängen där Sofi Strömberg arbetar drivs av Förenade Care. Hon tycker att utbildningen har varit till stor nytta i jobbet.

– Man har lättare att arbeta tillsammans mot samma mål och kunna hjälpa dem på rätt sätt, säger Sofi Strömberg.

Efter ceremonin slog drottning Silvia sig ner mellan brukarna Elisabeth Gustavsson och Elsa Nyberg för att fika, och det blev tillåtet att hugga in på bitarna prinsesstårta som stått framme i flera timmar med skyddande plast. Många i lokalen ville ha en bild av drottningen vid bordet, men blev till sist bortmotade av hovets medarbetare.

Men Sofi Strömberg vet vad hon skulle sagt om hon fick chansen att prata med drottningen.

– Tack, för att hon har startat upp det här och för att vi får komma hit.