#Hjälpaintestjälpa var ett av höstens och vinterns många metoo-upprop. Just detta samlade personliga assistenter som fått nog av sexuella övergrepp och trakasserier.

LÄS OCKSÅ: ”Tystnadskultur inom assistansten”

Jämställdhetsminister Åsa Regnér bjöd in representanter från uppropet till ett möte där man bland annat diskuterade assistansberättigades rätt till sin egen sexualitet, utan att den sker på bekostnad av någon annan. De diskuterade också hur långt sekretessen går och att den ibland kan stå i konflikt med benägenheten att anmäla.

– Sekretessen är jätteviktig när man jobbar så nära en grupp människor som personliga assistenter gör, men man ska också våga och kunna be om hjälp, säger Emma Lindell.

En annan sak som kom upp på mötet var det faktum att det sällan finns någonstans att vända sig för en utsatt assistent eftersom det ofta saknas en länk mellan den assistansberättigade och bolaget.

– Sedan tog vi även upp att när en assistent väl tar kontakt med bolaget, vågar de inte ta tag i problemet med risk för att förlora kunden till ett annat företag.

Vad vill du att regeringen gör nu?

– Vi vill att regeringen tar det vi sade på mötet vidare och arbetar ut en långsiktig plan på hur samhället och arbetsgivare aktivt arbetar förebyggande mot sexuella trakasserier.

Hur håller ni liv i uppropet?

– Vi pratar aktivt om uppropet med personer vi träffar, öppnar upp en dialog med kolleger, vänner och bekanta. Intresset har tyvärr svalnat av då media inte täcker #metoo lika ofta ofta som tidigare.