Hur är det egentligen att bli filmad på jobbet?

– Det har varit bra. Först tänkte jag och de andra tre som jobbar med gruppen att vi skulle hålla oss bakom något skynke under lektionerna som filmas. Men vi insåg snabbt att de filmade hela tiden och att vi behövde vara med och stötta i klassen. Efter ett tag tänkte vi inte så mycket på att det filmas.

Hur kommer det sig att det blev ett tv-program där konstnären Lars Lerin har konstlektioner i er dagliga verksamhet på Ventilen i Karlstad?

– Det började med att alla som finns i omsorgen hade en utställning på hans museum för fyra fem år sedan. På vernissagen hade vi en show som blev uppskattad. Sedan ville Lars att vi skulle ha en show varje år. Vi var där i december 2016 och efter det ringde han och frågade vad vi trodde om att göra ett tv-program.

Är det här en grupp som fanns innan ni började filma?

– Det är det inte. Alla som fanns i omsorgens verksamhet som ville vara med fick komma och träffa filmteamet. Sedan valde de ut vilka som är med lite mer. Men alla som ville är med på lektionerna. Efter inspelningen har vi fortsatt att träffas varje onsdag och Lars är med så mycket han kan. Vi blev som en familj.

Hur har det påverkat dem som är med i gruppen?

– Väldigt bra. Det blir så tydligt hur bra det är med kreativa verksamheter. Det har kommit nära varandra. Vi träffas bara en gång i veckan och de har andra aktiviteter andra dagar. Men många umgås utanför och bjuder hem varandra och så. De har fått vänner på riktigt.

Hur var det när programmet skulle börja sändas på tv?

– Alla är så stolta över sig själva och hade fått se programmen innan. Men det nervöst för alla när det skulle börja sändas. I gruppen målade någon en ledsen kvinna och så. Men alla hade sett programmen innan och fått säga om det var något som de ville skulle bort.

Och vad har ni fått för reaktioner?

– Bara varmt och gott. Folk kommer fram på gatan till oss alla som är med och är så snälla.

Fotnot: Programmet går på onsdagar klockan 21.00 på SVT 1.