Förutom ny teknik och framflyttad pensionsålder ser SKL frågan om heltid som ett sätt att minska behovet av nyanställningar.

– Genom att utnyttja tekniken bättre, att fler anställda arbetar heltid och att fler medarbetare jobbar ett par år längre kan rekryteringsbehovet minska med runt 180 000 personer, säger Agneta Jöhnk, chef för SKL:s arbetsgivarpolitiska avdelning, enligt ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Ivo kan sänka krav på nattbemanning

Enligt rapporten kan en övergång till mer heltidsarbetande minska rekryteringsbehovet med cirka 59 000 personer.

Om SKL:s beräkningar stämmer skulle alltså rekryteringsbehovet minska till runt 20 000 nya de närmaste tio åren, utifrån den demografiska utvecklingen. Men, skriver SKL, därtill förväntas drygt 300 000 personer gå i pension under perioden.

Så sammantaget behövs cirka 320 000 nyanställningar på 10 år om kvaliteten ska bibehållas.

Som KA skrev i november förra året behövs det 20 extra miljarder kronor årligen om personalbehovet ska lösas med rekrytering.

LÄS OCKSÅ: Tekniken ska inte ersätta personal

Akademikerförbundet SSR lyfter fram arbetsmiljön i sin kommentar kring SKL-utspelet. ”Framför allt måste kommuner och landsting bli mer attraktiva som arbetsgivare”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Johan Ingelskog, chef för Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet pekar också på arbetsmiljön och de många visstidsanställningarna.

– Det är klart att signalerar man ut att jobb i den här sektorn innebär visstidsanställning, då blir man ingen attraktiv arbetsgivare, säger han till Sveriges Radios P1 Morgon.

Pensionsålderns förändring minskar rekryteringsbehovet med ungefär 50 000 personer, enligt rapporten. Och effektivisering med hjälp av teknik ska kunna minska behovet med 71 000 personer, enligt SKL:s beräkningar.