Valplattformen presenterades inför 750 valarbetare inom LO som samlades i Folkets hus i Stockholm.

Temat för konferensen är att vi i facket har gjort det förut och ska göra det igen.

I en valfilm från LO tågar arbetare fram med röda fanor. De ska mana fram känslan av fackets kraft och att tillsammans går det att få igenom krav i politiken om ett bättre liv. Men det förutsätter en Socialdemokratiskt ledd regering efter valet.

Mot detta ställer LO bilden av en högerregering stödd av Sverigedemokraterna och med Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister som vill sänka skatterna, sänka lönerna och försämra välfärden för LO:s medlemmar.

Karl-Petter Thorwaldsson tycker att det är tydligt hur stor skillnaden är i de politiska alternativen.

– Den regering vi har nu, ledd av Stefan Löfven, har för första gången sedan början av 90-talet en budget som ger mest till de som tjänar minst. Nu vill vi i LO gå vidare och kräver att det satsas ytterligare 70 miljarder på att bygga ut välfärden, säger han.

LÄS OCKSÅ: LO:s kravlista till S inför valet

Karl-Petter Thorwaldsson berättar att han möter medlemmar som är oroliga över att välfärden inte räcker till för dem när de behöver den. Detta på grund av de resurser som krävs för att de nyanlända ska komma in i vårt samhälle.

Han möter också många medlemmar i mindre kommuner och i avflyttningsorter som upplever hur samhällets service gradvis läggs ned eller försämras där de bor. Dessa delar av landet behöver särskilt stöd i form av höjda statsbidrag för att hela Sverige ska leva.

Dessutom behövs enligt honom satsningar på kvalificerad sjukvård åt alla, mer jämlik skola inklusive bättre fritidsverksamhet och tryggare jobb.

– Allt detta gynnar våra medlemmar. Det är tydlig klasspolitik. Vänstern står mot högern i detta val, säger han.

Therese Guovelin sa i sitt inledningstal att LO:s medlemmar är vanligt folk.

– Vi jobbar och betalar skatt. Vi gör rätt för oss. Vi blir sjuka ibland och det kan hända att vi blir arbetslösa. Då ska vi kunna lita på det välfärdssamhälle som vi har byggt upp under generationer, fortsatte hon.

Statsminister Stefan Löfven gästade valkonferensen och fick inte oväntat stora applåder när han beskrev förbättringar i välfärden som regeringen genomfört.

LÄS OCKSÅ: Miljarder saknas till välfärden

Många av dessa reformer har kommit till tack vare budgetsamarbetet med Vänsterpartiet som har drivit många av LO:s krav på förbättringar.

Men LO fortsätter det fackligt-politiska samarbetet med Socialdemokraterna och tänker inte ha synpunkter på om en S-ledd regering efter valet ska samarbeta med Vänsterpartiet eller med de borgerliga partierna över blockgränserna.

– LO gjorde ett misstag 2010 då vi krävde att S hade ett rödgrönt valsamarbete med Vänsterpartiet. Det gillade inte väljarna. Så det misstaget gör vi inte om, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Det finns ett avsnitt i valplattformen som han egentligen inte vill ha med. Det är kravet på att allmän visstidsanställning ska slopas i lagen om anställningsskydd.

Kommunal har länge drivit detta krav och fick stöd av LO-kongressen 2016. Karl-Petter Thorwaldsson och LO-ledningen kördes över. De vill istället att ändringar i arbetsrätten ska göras i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare, inte av politiker.

Karl-Petter Thorwaldsson har till och med tagit Svenskt Näringsliv i hand på att inte driva krav om ändrad arbetsrätt lagstiftningsvägen.

– Det är riktigt, jag vill helst inte att vi i valrörelsen driver kravet om att slopa allmän visstidsanställning. Men nu har vår kongress bestämt att vi ska göra det, så därför har vi med detta som ett krav i valrörelsen, säger han.

Socialdemokraterna har i sin valplattform ”Snabbare integration” som en av tre huvudpunkter.

I LO:s valplattform finns inte integrationen med, trots att Karl-Petter Thorwaldsson möter medlemmar som känner oro över hur Sverige ska klara av att ta hand om de nyanlända och hur de ska kunna etablera sig i samhället.

– Vi har valt att ta upp integrationen som en del av våra krav på välfärdssatsning. Kravet till exempel på fler utbildningsplatser bidrar till att de nyanlända lättare kan få jobb och kan leva ett vanligt Svenne Banan-liv, säger Karl-Petter Thorwaldsson.