– De som fått en sänkning av sin tjänstepension 2018, enligt den gamla pensionsöverenskommelsen ska få en tillfällig kompensation som motsvarar nivån på tjänstepensionen 2017, sade Ulf Olsson (S), ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation vid en pressträff.

Preliminärt kommer kompensationen betalas från och med april månad, och gäller retroaktivt från och med januari 2018. Hur mycket pengar det rör sig om är olika för var och en. Sammanlagt kostar det landets kommuner och landsting cirka en miljard kronor, enligt SKL.

Anledningen till att cirka 120 000 före detta kommun- och landstingsanställda pensionärer vid årsskiftet, fick sänkt tjänstepension med i vissa fall upp mot en tusenlapp, är en gammal pensionsöverenskommelse där utvecklingen av tjänstepensionen kopplades till inflationen. Vid hög inflation som 2018 uppstod plötsligt en effekt som inte var avsedd. Det är främst personer födda 1937 och tidigare som berörs.

Redan innan SKL:s besked hade Kommunal och de andra fackförbunden i kommun- och landstingssektorn gått ut med krav på omförhandlingar.

– Det är mycket glädjande för alla drabbade att SKL valt att följa arbetstagarorganisationernas gemensamma förslag till omedelbar lösning för 2018. Nu ser vi fram emot konstruktiva förhandlingar om hur något liknande inte ska kunna hända igen, skriver fackens förhandlare i ett gemensamt uttalande.

SKL:s besked är också att förutom den tillfälliga lösningen för 2018 så säger man ja till förhandlingar om det framtida systemet.

– Vår ambition är att hitta ett pensionssystem som är långsiktigt, stabilt och har en jämn utveckling av pensionerna, sade Ulf Olsson.

Joakim Larsson (M), vice ordförande i förhandlingsdelegationen, är nöjd med att det gått snabbt.

– Att ge det här beskedet nu är viktigt för vi kan inte dra ut på tiden genom att sitta i långa förhandlingar om detta, sade han vid pressträffen.

Vänsterpartiets Emil Boberg är tredje vice ordförande i SKL:s styrelse.

– Det är helt orimligt att ha ett system som sänker pensionen för så många med så mycket till följd av faktorer som ingen kan förutse. Därför var det självklart för oss att fatta detta beslut, säger Emil Broberg.