Runt om i landet, bland annat i Göteborg, finns arbetsplatser där vårdpersonal arbetar kortare dagar. Nu har 200 personer på Blekingesjukhuset skrivit på en namninsamling som ska lämnas till sjukhusledningen och landstingspolitikerna.

Förslaget som de vill att ledningen inför är enligt Sydöstran att införa sju timmars arbetstid för vårdpersonal med bibehållen heltidslön. I början som ett projekt under tre år som kanske utvärderas efter ett år.

LÄS OCKSÅ: Kortad arbetstid hotad i Huddinge

Agneta Johansson, Kommunals skyddsombud och initiativtagare till förslaget, menar att både anställda och arbetsgivare vinner på att införa förslaget.

– En timmes arbetstid mindre varje dag låter inte mycket, men det ger välbehövlig återhämtning som man märker av. Arbetsgivaren får piggare och friskare anställda som orkar mer och håller i längden, så de vinner på detta, säger hon till Sydöstran.