Hittills är sex personer anhållna och fler kan gripas under dagen. Det säger förundersökningsledare Björn Rosenlöf till Svenska Dagbladet, SvD, som i en lång rad artiklar granskat oegentligheter inom assistansbranschen.

Polisen har samarbetat med Försäkringskassan för att utreda bolaget vars ägare tros ha rekryterat personliga assistenter från sitt hemland. Personer som dock inte har utfört den vård som svenska staten betalat ersättning för.

– Det är fusk rakt igenom. Vår teori är att personer som anlitats som assistenter fått en peng för att företaget får använda deras namn på lönelistorna, men sedan har företaget tagit större delen av lönen, säger en polis som SvD talat med.

Upplägget ska ha drabbat brukare som lämnats ensamma långa stunder.

KA skrev igår om den utredning som gjorts på uppdrag av regeringen om fusk inom assistansbranschen. Där uppskattades att kostnaderna för bedrägerier kan uppgå till två miljarder kronor, men utredaren påpekade samtidigt att detta enbart motsvarar en liten del av de totala ersättningarna för assistans i Sverige. 

Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, är dock mycket kritiska till rapporten och menar att siffrorna är högst osäkra och bara bidrar till att misstänkliggöra alla de som verkligen behöver assistans.

Utredaren Stig Svensson säger till SvD att han grundat sin bedömning på uppgifter från Försäkringskassan och tidigare utredningar.

– Det är bara 13 procent som vill starta assistansbolag som får tillstånd i dag, tidigare var det 40 procent. Det säger en del om vilka som försöker ta sig in och som tidigare fick ha bolag, säger han till tidningen.