Tobias Baudin reser tillsammans med avtalssekreterare Lenita Granlund och förbundets samhällspolitiske chef Maja Fjaestad.

– Japan ligger i framkant när det gäller digitalisering inom välfärdssektorn. De har bland annat utvecklat en robot som sköter allt när det gäller toalettbestyr. Studieresan blir en del i det underlag vi ska ta fram när vi diskuterar hur vi ska förhålla oss till digitalisering inom vård och omsorg, säger Tobias Baudin.

Kommunal har redan i olika sammanhang uttalat att de är positiva till digitalisering, till exempel att det investeras i självlyftande duschar och automatiska dammsugare. Det kan förbättra arbetsmiljön.

Men Tobias Baudin tror att digitaliseringen också kan påverka hur bemanningen ser ut inom vård och omsorg.

– Kanske behövs det färre läkare och sjuksköterskor och mer resurser kan satsas på den mänskliga kontakten, där våra undersköterskor spelar en viktig roll, säger han.