Sällan har jag hoppats så på en romanfigur, som på Horace Hopper. Han är lantarbetare, fårskötare, på ett stäpplandskap i ett öde Nevada.

Han har rötter i ursprungsbefolkningen paiute, föräldrarna orkade inte ta hand om honom, men den ljust skildrade fårfarmaren Eldon Reese är klippan i hans liv. Och så har Horace en dröm som han vägrar släppa greppet om: Han ska bli världsmästare i boxning.

Och han slår hårt, hårdare än de flesta. Börjar vinna matcher. Men tar samtidigt oerhört mycket stryk.

Jag har själv svårt för boxning, men Willy Vlautin skriver med en sådan lojalitet med sin huvudperson att jag kapitulerar. Varje slag känns, varje blodsdroppe svider, varje träff är en seger.

Samtidigt är ”Sviker dig aldrig” så mycket mer än en boxningsroman. Det är en bok om klassamhället USA, ett nedgånget, farligt land där de utsattas liv alltid levs nära rännstenen.

Det här är Willy Vlautins femte roman, KA har uppmärksammat honom tidigare. I Sverige är det är ett författarskap lite i det fördolda, utgivet på ett smalt Lundaförlag. Men låt er inte skrämmas av det, ”Sviker dig aldrig” är absolut ingen krånglig litteratur, det är mörkt, spännande och sugande bra.