Det handlar om en kvinna i Helsingborg som gick en Komvuxutbildning och då ville bli studerandemedlem i Kommunal, något som är gratis.

Kommunal sade dock nej med hänvisning till stadgarna som säger att studerandemedlemskap endast kan erbjudas studerande som ”genomgår yrkesinriktad utbildning i ungdomsskola”.

– Enligt vår bedömning har en person som studerar på Komvux lika starkt intresse av medlemskap som en gymnasieelev som läser samma utbildning, säger Martin Mörk, chef för Diskrimineringsombudsmannens processenhet.

DO anser nu att Kommunal diskriminerat kvinnan på grund av hennes ålder.

Kommunals pressekreterare Fredrik Kornebäck svarar så här i ett skriftligt uttalande:

”Kommunal har beslutat att ungdomar som går en yrkesinriktad yrkesutbildning inom Kommunals verksamhetsområden kan få ett studerandemedlemskap. Det innebär gratis medlemskap. Kommunal har inte definierat Komvux som en sådan utbildning som ger gratis medlemskap, utan det handlar om barn- och fritidsprogrammet, vård- och omsorgsprogrammet och naturbruksprogrammet.”

Om DO får rätt mot Kommunal öppnar Per Holmström, Kommunals förste vice ordförande, för en stadgeändring:

– Är det så att de skulle få rätt då måste man se över om man kan ha det som man har det i stadgarna, säger han till Kommunalarbetaren.

Finns det en risk att studerandemedlemskap försvinner?

– Ja, det gör det. Det finns en gräns för hur många som kan vara med och få samma sak gratis.