Ulf Ekholm, 57 år
lantarbetare och regionalt skyddsombud, Väse.

Vad säger du om pensionsuppgörelsen?

– Lantarbetare orkar knappt arbeta till pension som det ser ut i dag. Vi sliter ut våra kroppar i jobbet, hur ska vi orka arbeta längre? Det ställer jag mig väldigt frågande till. Det kommer att ställa oerhört mycket större krav på arbetsmiljöarbetet för de yrkesgrupper som har fysiskt tunga jobb. Och som det ser ut i dag är arbetsmiljöarbetet redan eftersatt på många ställen. Det känns som att politikerna tar ett beslut, men har man gjort en konsekvensutredning för hur det ska kunna vara möjligt? Arbetsmiljöarbetet måste bli mycket bättre om det ens ska vara genomförbart för oss med fysiskt tunga arbeten.

Hur länge tror du att du orkar jobba?

– Om jag kunde gå i pension skulle jag gjort det i går. Min kropp är redan utsliten efter 40 år i lantbruket. Men eftersom jag arbetar i ett låglöneyrke så kommer jag vara tvungen att fortsätta kämpa på. Vi som har tyngst arbeten har också lägst löner och har därför svårast att gå i pension. Det går inte ihop. Vi som har ett helt yrkesliv bakom oss med fysiskt tunga jobb måste kunna gå i pension och få ett värdigt liv.

LÄS OCKSÅ: ”Man blundar för det stora problemet”

Eva Jensen, 49 år, 
Undersköterska, Kumla.

Vad säger du om pensionsuppgörelsen?

– Jag funderar mycket på hur man ska orka fram till pension. Jag har en kollega som har fem år kvar till pension, hon börjar och slutar dagen med värktabletter. Jag har också ont i min kropp ibland. Ändå simmar jag regelbundet och håller på med stavgång, och jag går ut med hunden.

– De som beslutar vet nog inte hur det är på många arbetsplatser med lyft och att man vänder och så. Det är en sak om man sitter och håller på med papper hela tiden och inte behöver anstränga kroppen fysiskt, då kanske det går att jobba till 67 och 69 år och allt vad de hittat på.

Hur länge tror du att du orkar jobba?

– Jag hoppas jag ska orka fram till den dag jag är pensionär men jag vet inte. För jag har ont redan nu fast jag bara är 49. Min mamma jobbade också i vården, hon fick förtidspension vid 60 för då var hon så utsliten så hennes kropp orkade inte längre.

– Det är bra att man kan jobba längre om man orkar. Men som det är nu så är det knappt man orkar till dagens pensionsålder.

Lars Ljungström, 62 år, 
Busschaufför och huvudskyddsombud, 
Ljusdal.

Vad säger du om pensionsuppgörelsen?

– Jag tycker inte att det är bra att pensionsåldern höjs till 64 år. Jag tycker snarare att man borde släppa fram yngre förmågor och hjälpa de unga att komma i arbete.

– För de som har lägst pension behöver också en rejäl höjning komma till. I dag är det ju många som har så låg pension som 10 000 kronor i månaden, och det är ju väldigt svårt att klara sig på. Det är många som inte kan leva på sin pension.

Hur länge tror du att du orkar jobba?

– Jag hade hoppats kunna gå i pensions runt 63. Men sedan får ju plånboken avgöra om det är möjligt. Jag tänker nog gå i pension och sedan jobba extra, det är en av de fördelar som finns med att vara busschaufför.

 

Ulla Mikaelsson, 57 år,
Undersköterska och skyddsombud, Strömsund

Vad säger du om pensionsuppgörelsen?

– Jag är kluven till att pensionsålder höjs, men jag förstår ju varför det görs. Vi lever längre och många är piggare upp i åldrarna. Men samtidigt hade jag velat ha kvar valfriheten. Hur länge du orkar jobba beror ju mycket på vilket yrke du har. När man har ett fysiskt tungt arbete tar kroppen slut snabbare, och då är det inte lätt att jobba länge. Samtidigt tycker jag att det är bra att rätten att arbeta kvar höjs till 69 år, för de personer som vill och orkar jobba längre.

Hur länge tror du att du orkar jobba?

– Jag har tänkt att jag ska sluta vid 61. Jag har ett tungt jobb och när jag började arbeta fanns inte alla hjälpmedel såsom taklyftar som finns i dag. Det gör att många i min ålder har krämpor och problem med axlar och rygg.

 

Britt-Marie Söderberg, 64 år,
Ambulanssjukvårdare och huvudskyddsombud, Finspång

Vad säger du om pensionsuppgörelsen?

– För oss med tunga kroppsarbeten så går det inte att jobba längre. Jag har kört ambulans sedan 1975, det är 42 år i år. Kroppen säger ifrån, har man varit med och jobbat så länge som jag har så har man slitit ut sig. Sitter du på ett kontor och är klar i huvudet, då är det ju inte lika svårt att vara kvar några år till. Men vi med tunga kroppsarbeten måste kunna gå i pension vid 61.

Hur länge tror du att du orkar jobba?

– Nuförtiden jobbar jag mindre med kroppen. Det blir mycket kontorsjobb och fackligt arbete, och det kan jag göra ett tag till.