Den bortre tidsgränsen för sjukförsäkringen avskaffades den 1 februari 2016. Sedan dess har de borgerliga partierna velat återinföra den. 

När frågan debatterades i riksdagen under torsdagen meddelade SD att partiet stödjer förslaget. Därmed finns det en majoritet i riksdagen för att återinföra tidsgränsen.

– Vi anser att det behövs en tidsgräns i en väl fungerande sjukförsäkring. När den slopades så skedde det mot de flesta bedömare, som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vi varnade för konsekvenserna och nu ser vi att den långa sjukfrånvaron ökar kraftigt och snabbt, säger socialförsäkringsutskottets vice ordförande Johan Forssell (M) till TT.

Socialminister Annika Strandhäll (S) säger till TT att förslaget är absurt.

– Vi hade en bortre parentes mellan 2010 och 2014. Ulf Kristersson var då ansvarig för sjukförsäkringen. Sjuktalen ökade med 50 procent under de fyra åren. Samtidigt utförsäkrades 100 000 personer. Det här är ett slag i ansiktet på de människor som är sjuka.

– Jag kommer att vara väldigt tydlig gentemot riksdagen, för det här är något vi har prövat med ganska förödande resultat som inte fungerar. De behöver förklara varför det behövs en bortre gräns i sjukförsäkringen, säger Strandhäll.