Kommunals medlemsavgift baseras på den genomsnittliga månadsinkomsten föregående år. Den med låg inkomst betalar mindre och den som tjänar mer betalar en högre avgift.

Avgiften till Kommunal och a-kassan hamnar mellan 210 och 704 kronor per månad.

– Vi har full respekt för att man kan tycka att avgiften är hög jämfört med andra förbund. Men Kommunal har ett väldigt kraftfullt försäkringspaket som ingår för alla, och skulle man ta bort den avgiften är kostnaden ganska lika. Att ha en kraftfull försäkring är ett val och något medlemmarna har velat ha. Det har vuxit fram genom olika beslut på kongresser, säger Per Holmström, förste vice ordförande Kommunal.

En medlem som tjänar 20 600 kronor hamnar i avgiftsklass 3 och betalar 404 kronor per månad under 2018.

De 404 kronorna används till:

  • 92 kronor – till försäkringar.
  • 81 kronor – till avdelningens arbete.
  • 126 kronor – till förbundets arbete (varav 7,33 kronor går till Kommunalarbetaren).
  • 105 kronor – till a-kassan
     

Att medlemsavgiften höjs har att göra med att Kommunal varje år fattar beslut om indexering av avgifterna för avdelnings- och förbundsavgiften. I år beslutades om en höjning av avgiften med två procent. Bakom den bedömningen ligger resultatet av löneförhandlingar samt den förväntade medlemsutvecklingen.