Hon är handbollsspelaren som blev massör som blev teolog och pastor. Sedan läste hon rehabiliteringspedagogik och sedan många år tillbaka jobbar Ninni Länsberg med stödsamtal på företagshälsovård i olika Värmlandskommuner samt föreläser om stress och balans.

Hon har träffat många som blivit, eller riskerar att bli, sjuka av stress. Däribland många kommunalare. Nu har hon skrivit boken ”Friskt jobbat”, där hon tar ett helhetsgrepp kring vår tids stress och hur vi kan undvika att bli sjuka. Vi träffas på en lunchrestaurang och Ninni pratar engagerat och med humor på värmländska.

Mellan 2010 och 2015 dubblerades antalet sjukskrivningar. Psykiska diagnoser som stress och arbetssjukdomar dominerar. Och kvinnor i kontakt­yrken drabbas mest.

– Det är en kombination av att vi lever i en tid där allt går fort, både hemma och på jobbet, och allt ska mätas, säger Ninni Länsberg och nämner tidsmätning i hemtjänsten samt appar som mät­er hur långt och snabbt man springer.

Ninni Länsberg

Många som jobbar i vården lider av etisk stress, eftersom de inte får tid att stanna hos en vårdtagare som är ledsen. Till det kommer allt som händer oss privat: separationer, missfall och vattenskador.

–  Vi behöver inse att det är vanligt folk som är ute på jobben. Vi är inte lika starka alla dagar i livet.

Många som kommer till Ninni för stödsamtal är personer som alltid sagt ja. Som alltid vill vara till lags och ofta blir utnyttjade.

–  Att säga nej måste man träna på. Pröva att ge ett annat svar än ja. Man kan säga ”jag vill sova på saken” eller ”jag hjälper dig, men kan vi ta det nästa onsdag?”. Då tar du makten över när det ska ske.

En arbetsgrupp inom omsorg som Ninni träffade fick frågan vad de är stolta över. Många tvekade.

– De har ofta aldrig fått frågan. Det är både ledningens och medarbetarens ansvar att känna att det man gör är viktigt. Det är viktigt att chefen lyfter sådana frågor. Du blir lättare trött om du inte känner stolthet. Det handlar om att bli sedd.

”Förebyggande sjukpenning är ett briljant verktyg som används alltför lite.”

Arbetsgivaren har ansvar för att förhindra ohälso­sam stress och arbetsbelastning. Ninni Länsberg trycker på vikten av att ha skyddsombud som är pålästa och har förtroende, men också att varje medarbetare vågar säga sin mening på möt­en. Man ska också hålla sig till det som bestäms på möten.

– Det skapar oro i gruppen när några kör sitt eget race. Det är viktigt för arbetsmiljön att hålla gemensamma överenskommelser.

Att organisationer saknar marginaler är inget som förändras i en handvändning. Men det finns andra sätt att förhindra sjukskrivning, enligt Ninni Länsberg.

– Förebyggande sjukpenning är ett briljant verktyg som används alltför lite. Det finns läkare som inte känner till det.

Förebyggande sjukpenning innebär att någon som riskerar att bli sjuk får gå på en aktivitet eller rehabilitering på arbetstid. Det kan vara alltifrån vattengympa och mindfulness till samtal, säger Ninni Länsberg. Två av de företagshälsor som hon jobbar för använder detta dagligen medan en annan aldrig gör det.

Enligt Ninni har det aldrig varit något problem att få det godkänt av Försäkringskassan där de använder det. Syftet är att undvika sjukskrivning.

–  Man får en chans att återhämta sig utan att känna sig sjuk. Arbetsgivare tjänar också på det.

Ser man tecken på ohälsosam stress hos sig själv eller andra måste man dra i handbromsen, säg­er Ninni. (Några tecken kan du se i faktarutan.)

– Du måste göra medvetna val och begränsa andras tillgång till dig. Säg att ”jag kan inte vara kassör i föreningen det här året”. Prata med din chef och berätta vilken arbetsuppgift som är tyngst för dig just nu. Kanske kan du byta med någon ett par månader.

”Jag tycker inte att sociala medier är negativt, men det kan bli det om du har svårt att sortera”

Även fritiden skapar stress hos många i dag. Vi sätter ribban högt och renoverar alldeles för mycket, tycker Ninni, som varnar för att göra hemmet till ännu en arbetsplats. Vi jämför oss med varandra på sociala medier och lägger ihop allt som vi är avundsjuka på hos de vi följer.

– Jag tycker inte att sociala medier är negativt, men det kan bli det om du har svårt att sortera. Du kan inte vara som 340 personer. Alla som inte har gjort en sociala medier-fasta borde pröva det, säger hon.

Mer gemenskap och mer lek skulle vi också må bra av, säger Ninni Länsberg. Tidsfördriv i mobilen stjäl tid från mänskliga möt­en. Men leka, ska vuxna göra det?

– Ja, därför att det är helt onyttigt. Allt ska vara nyttigt och motiverat i dag. Man ska göra något för sitt nöjes skull, sjunga i kör, spela bowling eller virka. Och det är jätteviktigt att våga skratta ihop på jobbet.

Till sist understryker Ninni att vi människor behöver reflektion. Att ställa sig frågan: Vad vill jag göra med min tid och mitt liv?

Vinn boken!

Var med i utlottningen av boken ”Friskt jobbat” av Ninni Länsberg (Roos & Tegner). Skickar ett vykort med namn och adress till: Kommunalarbetaren, Box 168, 101 23 Stockholm. Märk kortet ”Friskt jobbat”. Eller sms:a till 72672. Skriv karb bok bokens titel namn adress (ett mellanslag mellan varje ord). Kostar 6 kronor. Senast den 13 december. 

Illustration: Jens Magnusson 

5 tecken att ta på allvar

Störd sömn en ­längre tid. När sömnen är störd rasar allt fortare.

Svårt att prioritera vad som är viktigast på jobbet och/eller hemma.

Glömska. Kommer ofta när det har gått lite för långt.

Känslomässig ­skörhet. Många kvinnor börjar gråta på jobbet, medan män oftare tror att de har fått hjärtinfarkt.

En känsla av att man inte känner igen sig själv, kanske tycker man inte att det är roligt att gå till jobbet längre.

5 sätt att få mer balans

Skaffa en hobby som är relativt kravlös och skänker glädje.

Människan mår bra av att hjälpa andra. Hitta det som passar dig och känns lagom.

Träna på att säga nej om du oftast säger ja.

Inför undantagstillstånd i ditt liv: sänk ribban tillfälligt och säg till familjen vad som gäller, till exempel att alla lagar mat varsin dag i veckan, hjälper till med städning och att ni inte går på alla släktträffar.

Fråga dig vad som är rimligt att orka med, både på jobbet och fritiden.

Så fungerar förebyggande sjukpenning

Är en aktiv sjukskrivning som innebär att man deltar i en rehabilitering eller aktivitet om man riskerar att bli sjuk. Det kan vara ett par timmar i veckan eller på heltid.

En läkare ordinerar aktiviteten och skriver ett ut­låtande som ska godkännas av Försäkringskassan.

Det finns ingen karensdag utan Försäkringskassan betalar ersättning från första dagen.

2016 var det 11 054 personer som fick förebygg­ande sjukpenning. Svår stress var den vanligaste orsaken.