En kvinna som arbetar som undersköterska i Region Östergötland gjorde i april en anmälan om att hon sextrakasserats av regionens högsta chef.

Det som kommit fram är att han har gett henne ovälkomna sexuella inviter, bland annat på en videochatt. Efteråt skrev han till henne och bad om ursäkt och enligt Norrköpings Tidningar skrev han då bland annat att ”Du skulle vara klippt och skuren för att ta på dig ett ledaransvar.” 

Efter anmälan valde han att avgå och fick då ett avgångsvederlag på 1,2 miljoner kronor. 

Anmälan kom samtidigt som Region Östergötland skärpte sin policy för kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. En skärpning som bland annat innebär att det vid en anmälan ska göras en kartläggning över om det finns en makt- och statusskillnad mellan parterna.

På Norrköpings Tidningars fråga om regionens HR-chef Zilla Jonsson vet hur kvinnan mår i dag blir svaret:

– Nej, efter våra åtgärder återgick vi till den vanliga ordningen där hennes chef får ansvar att se till att hon mår bra på sin arbetsplats.

Kristina Fingal Karlsson, ordförande för Kommunal i Region Östergötland, vill inte kommentera det enskilda ärendet men menar att generellt sett är det här ett fall när fackföreningar går in.

– Om någon som är medlem lämnar in en anmälan av det här slaget och vill ha vårt stöd, då hjälper vi den personen.