Jag läser berättelserna högt för min partner hemma i soffan när den första snön faller hos oss. Jag längtar hem från jobbet för att få komma tillbaka till den här magiska världen.

Tidigare har jag läst Tove Janssons fina novell ”Granen” inför varje jul, nu kommer jag att utöka traditionen med ”Juldagar”. Det är läsning som gör en lycklig, som gör livet större. Som bevisar att även vuxna behöver sagor. I tre av de tolv berättelserna är huvudpersonerna barn, och dem skulle man även kunna läsa högt för större barn.

Den brittiska författaren Jeanette Winterson skriver här om det hon är bäst på att skildra: kärlek. Någon möter kärleken på självaste juldagen, ett par som haft det kämpigt finner varandra på nytt under ett äventyr på väg till en stuga för att fira jul. Någon har förlorat sin kärlek och måste lära sig att fira jul utan sin älskade.

Flera berättelser har ett klassperspektiv: Winterson ställer sig på ”den lilla människans” sida, den som inte har så mycket, socialt eller ekonomiskt. Den som är ett barn. Eller en herrelös hund.

I de flesta berättelser är det något övernaturligt som kastar omkull tillvaron och förändrar. Paret på väg ut till stugan möter julens ande och en flicka som är mycket ensam medan hennes mamma städar hotell får hjälp av en snögubbe att städa och pynta hemma inför jul. Ett par berättelser är spökhistorier, som inte är särskilt läskiga.

Efter varje berättelse kommer ett kapitel med ett recept. Här skriver Winterson personligt om sina jular och traditioner och bjuder på såväl egna recept som författarvänners.

Texterna handlar om sådant som behovet av reflektion på nyårsdagen eller att skapa sina egna julritualer. Själva receptet kommer då i andra hand och en laxsmörgås kan bytas mot något annat om du gör det till en stund för dig själv. I de hör texterna känner man igen personer och händelser från Wintersons självbiografiska böcker, som ”Varför vara lycklig när du kan vara normal?”.

Dessa kapitel tillsammans med de magiska berättelserna – och den vackra formgivningen – gör samlingen till en fulländad julbok.