Äldreomsorgen i Borås har schemaverktyget Timecare, som KA tidigare har skrivit om och schemaläggning fyra veckor i taget. Det innebär att personalen inte vet hur deras arbetstid kommer att se ut och hur de kommer att jobba fem veckor framåt i tiden. Anna Leü är kritisk mot detta och också mot att styrningen av verksamheten är så centraliserad.

– När jag jobbade satt planerarna stationerade hos dem som jobbade, nuförtiden är allting så styrt in i minsta nivå.

Enligt Anna Leü leder den dåliga arbetsmiljön till att personalen flyr kommunen.

– Det är undersköterskans marknad och vi kan se att många väljer att avsluta sina tjänster. Vi har ett jättetapp och en brist på 80 undersköterskor. Man går till kranskommunerna och det är inte heller långt till Göteborg härifrån.

Facket tar upp problemen i sina samtal med politikerna och man har också lagt flera 6:6a-anmälningar. Alltså sådana anmälningar där skyddsombuden begär att arbetsgivaren åtgärdar dålig arbetsmiljö enligt Arbetsmiljölagen. Om arbetsgivaren inte gör tillräckligt kan en sådan anmälan sedan gå vidare till den statliga myndigheten Arbetsmiljöverket.

Ordförande i Borås kommuns vård- och äldrenämnd är vänsterpartisten Ida Legnemark. Hon svarar på den omfattande kritiken så här:

– Vi har en del arbetsmiljöproblem som vi tar på största allvar. Vi har också vidtagit en del åtgärder. Bland annat initieras ett arbete med längre schemaperioder, det tycker jag är angeläget. Sedan har vi i nämnden också beslutat om en organisationsöversyn.

Bakgrunden är att kommunen fattat beslut om rätt till heltid, men det har bland annat lett till att många i personalen måste jobba varannan helg.

Är det rimligt?

– Vill vi ha en god omsorg även på helgerna så behöver vi ha den bemanningen. De äldre är inte piggare och friskare på lördagar och söndagar. Det måste vara mitt främsta fokus som politisk representant. En annan lösning hade varit att ta in timvikarier, men vi vill inte jobba med den typen av tillfälliga anställningar, säger Ida Legnemark.

Men de vi har talat med menar att man redan i dag springer fort och tvingas göra ett dåligt jobb ibland. Vad säger du om det?

– Vi har stora problem med rekrytering och har inte varit riktigt fullbemannade. Det är ett jättebekymmer för oss.

Kan ni inte höja lönerna då, om ni har problem med rekrytering?

– Det är tyvärr inte en fråga som jag som nämndsordförande äger. Men jag är inte emot att vi skulle ha högre löner.

I går torsdag anordnades en demonstration i centrala Borås. Enligt Borås Tidning samlades cirka 150 personer i protester mot hur arbetsmiljön sköts.

Demonstrationen har dock fått kritik, bland annat från Borås Tidnings moderata ledarsida, för att en medlem i Kommunistiska Partiet var den som ansökte om tillstånd för demonstrationen. Detta var också en av anledningarna till att Kommunal inte deltog officiellt.

I stället ordnar facket ett panelsamtal med alla ledamöter från kommunens vård- och äldrenämnd. Till detta samtal är alla som jobbar i verksamheten inbjudna, fackmedlemmar eller inte.

Samtalet hålls på högskolan i Borås den 5 december klockan 17.30.