I helgen avslöjade Aftonbladet att företaget Viking Line bjudit en rad fackliga företrädare i flera olika förbund på en så kallad visningsresa, som görs i syftet att visa upp vad Viking Line kan erbjuda i konferensväg.

Den resa som Aftonbladet skriver om kostade 250 kronor per person och innehöll bland annat trerätters middag, frukost och gratis alkohol. 

Enligt tidigare uppgifter till Aftonbladet fanns det representanter från bland annat Kommunal med på resan. Men efter att Kommunal kollat med alla avdelningar och till slut hörde av sig till Viking line, fick de bekräftat från rederiet att ingen från Kommunal deltog i resan.

Och Kommunals åsikt är tydlig: den här sortens resor är inte okej.

– Vi har nolltolerans mot att representera med alkohol, så det strider mot det. Det strider sannolikt även mot lagar och regler om mutor. Vi har också en inköps- och upphandlingspolicy där vi ska överväga hur man handlar på ett affärsmässigt sätt och så att man aldrig ska kunna misstänkliggöras för att ha blivit mutade när man sedan väljer leverantör, säger Kristina Mårtensson.

Men alkoholen var väl gratis, så hur skulle det strida mot den policyn?

– Resan kostade ju 250 kronor per person så vet man ju inte vart de pengarna har gått till. Dessutom är det på arbetstid och man får inte dricka alkohol på arbetstid.

Som sagt deltog ingen från Kommunal på resan. Däremot deltog bland annat representanter från Polisförbundet. 

Fotnot: Bilden är licenserad under Creative Commons via Wikimedia.