Det berättar en av Kommunals medlemmar som utsattes för kränkningen av en arbetskamrat som var anställd i Svenska kyrkan.

Uppropet #vardeljus har undertecknats av nära 1 400 kvinnor i Svenska Kyrkan. 

Men det finns ett mörkertal. Den här kvinnan har inte skrivit under och händelsen anmäldes aldrig. Inte heller anmälde hon den gång en turist tryckte sig mot henne i koret och försökte ta på hennes bröst. Samtidigt var det många människor i kyrkan som kunde se vad som hände.

– Jag vill inte att någon ska röra mig, jag har en väldig integritet. Sådant här ska inte få hända.

LÄS OCKSÅ: De kräver stopp på sexismen i facket

Båda händelserna inträffade för mer än tio år sedan. Men minnena väcker obehag. Hon minns hur hon försökte hålla avstånd från arbetskamraten.

– Det kändes besvärligt att ha en sådan person i närheten, jag fick ingen tillit för honom, jag ville inte vara nära och var hela tiden på min vakt.

Om arbetsgivaren hade rutiner för att hantera sexuella kränkningar känner inte medlemmen till. Men hon berättade om vad som hänt för arbetskamraterna.

– De ville inte förstå. Någon sa ”Sådant gör väl inte han”, de var kompisar och skyddade honom.

För att stå ut försökte hon förtränga vad som hänt. Arbetskamraten slutade sedan. Men kom på besök och då kom allt obehag tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Kommunalare vittnar om övergrepp

I dag har arbetsplatsen tydligare rutiner för hur trakasserier ska hanteras. Men medlemmen tycker också att Kommunal ska vara tydligare och tala om hur man ska göra om man blivit utsatt.

– Många vet inte var de ska vända sig. Ingen kvinna, ingen anställd, ska bli utsatt för sexuella trakasserier. Det sitter i hela livet.

Fler anonyma berättelser om sexuella kränkningar och övergrepp i kyrkan finns att läsa på vardeljus.