1. När gick du med i facket och varför?

2. Vad tar du med dig härifrån?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Theresia Åström, 26 år
Operationsundersköterska
Umeå, Avdelning Västerbotten

1.I fem år sedan jag läste till undersköterska på Komvux. Jag gick med innan jag började sommarjobba. Både min mormor och moster är aktiva fackligt så det var självklart. För tre år sedan blev jag aktiv medlem och var med och besökte ungas sommarjobb.

2. Att vi borde göra det mindre svårt  vi måste sänka trösklarna för att komma in i fackligt och politiskt arbete. Och det att vi verkligen brinner för välfärd i alla fackförbunden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maja Lundström, 21 år
Ombudsman SSU Västerbotten
Skellefteå, Avdelning Västerbotten

1. – Jag gick med för tre år sedan och blev aktiv direkt. Mamma är KFO och hon ville att jag skulle gå med. Jag har haft många olika jobb som inte tillhör Kommunal men vill inte lämna förbundet. Nu är jag dubbelansluten i Handels.

2. – Att varje kamp är en vinst i det fackliga och politiska arbetet. Och att vi måste arbeta tillsammans för att nå ut till de unga innan valet. Sedan har vi delat mycket råd och tips om hur det går att arbeta framförallt mellan avdelningarna i Kommunal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zara Hedlund, 20 år
Undersköterska äldreboende
Skellefteå, Avdelning Norrbotten

1. – Jag har bara varit med i fyra månader. Jag började kampanja för att få folk att rösta i kyrkovalet och satte mig in i det fackliga. Sedan har jag gått politiska aftonskolor. Vi har en ombudsman som vet hur man lockar in unga i facket. Det var så det gick till.

2.  Kampen och hur viktig den är. Enligt mig kan det aldrig bli helt bra, det är kampen som är målet. Tar med mig det från en föreläsning om arbetsrörlighet som Kristin Linderoth höll. Det är vägen som är målet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robin Andersson, 26 år
Personlig assistent
Haparanda, Avdelning Norrbotten

1. – I fyra år sedan jag började mitt jobb. Jag jobbade som telefonförsäljare innan och företaget gick i konkurs. Unionen fick mig att förstå att jag inte fått pension eller rätt lön. Jag har varit aktiv sedan oktober förra året.

2. – Att gamlingarna i styrelsen måste lyssna på oss unga och att vi måste engagera oss. Vi har tappat en hel generation som inte har kontakt med sina fackförbund. Det gäller alla förbunden.