För åttonde året i rad delas Hemmets Journals stora pris ut. Syftet är att lyfta fram viktiga yrkesgrupper och tidigare år har både Sveriges bästa undersköterska och busschaufför korats. Men i år utsågs alltså Sveriges bästa barnskötare, och det var Carina Ingelsten Gustavsson på Lyktans förskola utanför Värnamo som tog hem priset.

– Det kändes överväldigande. Det går ju egentligen inte att tävla i det här yrket, med det bästa med tävlingen är att barnskötaryrket lyfts fram. Det känns fint att få vara en representant för yrket. Det har ju varit mycket så att alla ska bli förskollärare, men vi barnskötare behövs lika mycket och våra yrken kompletterar varandra, säger Carina Ingelsten Gustavsson.

Av flera hundra nominerade barnskötare runt om i Sverige valde Hemmets Journal ut fem kandidater. Sedan fick tidningens läsare rösta fram den kandidat som de tyckte förtjänade priset bäst. Carina Ingelsten Gustavsson tror att det delvis kan vara hennes berättelse om hur hon varit avlastningshem i 35 år som gjorde att hon tog hem priset.

– Jag var assistent åt en pojke med en psykisk funktionsnedsättning på en förskola där jag arbetade, men sedan skulle förskollärare ersätta assistenterna, så jag fick sluta. Då blev vi hans avlastningshem och nu har vi varit det i 35 år, berättar Carina Ingelsten Gustavsson.

Om du skulle förändra något med barnskötaryrket, vad skulle det vara?

– Om vi hade mindre barngrupper så skulle vi kunna uträtta ett bättre jobb. Vi kan inte alltid göra allt det vi skulle vilja hinna med. Mindre grupper skulle vara bra både för barn och vuxna, säger Carina Ingelsten Gustavsson.

Carina Ingelsten Gustavsson fick förutom äran motta en prissumma på 50 000 kronor från Hemmets Journal.