Två incidenter som inträffat på LO:s kursgård Runö utreds nu. Det handlar om två kvinnor som båda är aktiva inom Kommunal och som uppger för tidningen Arbetet att de blivit trakasserade av fackligt förtroendevalda män från ett annat förbund då det varit på facklig kurs på Runö.

– Vi är ganska avtrubbade. Det här ska inte hända, men det är vardagsmat, säger den ena kvinnan till Arbetet.

En av kommunalarna berättar om en obehaglig upplevelse när en man från ett annat förbund som bjudit henne på en drink ville att hon skulle följa med ut och röka. När hon inte ville följa med blev han arg och kastade ett glas i taket. De kände inte varandra sedan tidigare. Den andra kvinnan berättar att en man som gick på en annan kurs på Runö och som var betydligt äldre blev närgången mot henne efter att de hade dansat med varandra.

– Det blev en väldigt obehaglig stämning. Jag kände att jag var inträngd i ett hörn och att han försökte tafsa på mig, säger hon till Arbetet.

Kommunals ordförande Tobias Baudin larmades om händelserna och kontaktade i sin tur förbundet som de båda männen är aktiva inom. Det förbundet har i sin tur startat en utredning om vad som skett. Tobias Baudin säger till Arbetet att Kommunal ser allvarligt på händelserna. Han vill se tydligare riktlinjer framöver, regler om att den som begår övertramp ska skickas hem från kurser och att berörd förbundsledning ska larmas.

– Uppenbarligen måste varje utbildning börja med ett pass där vi pratar om värderingar, säger Tobias Baudin till Arbetet.

Kvinnorna vittnar om en kultur där sexuella trakasserier ingår både på Runö och i andra fackliga kursmiljöer. Tidningen Arbetet och Sekotidningen har även rapporterat om hur kvinnor väljer bort fackliga kurser eftersom de är rädda för sexuella trakasserier. Tobias Baudin drar slutsatsen att Kommunal kan behöva fundera över om de ens bör skicka sina fackliga förtroendevalda på tvärfackliga kurser framöver.

– Det är ett stort misslyckande för oss att medlemmar och förtroendevalda inte känner sig trygga när de åker på facklig kurs, säger Tobias Baudin till Arbetet.

I dagarna kommer kvinnor inom fackföreningsrörelsen att publicera ett upprop under hashtaggen #inteförhandlingsbart där de kommer att vittna om sexuella trakasserier i samband med fackliga uppdrag. 

HÄR skriver sex kvinnor som är företrädare för LO och LO-förbunden att det ska råda nolltolerans mot sexuella trakasserier.