I morgon presenterar Kommunal en undersökning om hur digital teknik används i medlemmarnas arbete.

På frågan ”I vilken utsträckning använder din arbetsplats sig av digitala lösningar för dig och dina kollegor, såsom plattformar, e-tjänster, kameror, trygghetslarm”, svarar nära åtta av tio undersköterskor och nära sju av tio barnskötare att det sker varje dag.

Men det är stora regionala skillnader i hur den moderna tekniken används inom välfärden. Stockholms län ligger i botten jämfört med övriga Sverige.

I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin och Maja Fjaestad att det behövs en satsning på teknik inom välfärden i dialog med arbetstagare och barn/äldre utifrån faktiska behov. Det förbättrar vård- och omsorg samt arbetsmiljön för personalen.

Maja Fjaestad varnar samtidigt för problem med den personliga integriteten när digital teknik används.

– Vem äger till exempel datainformationen när en undersköterska i hemtjänsten rör sig mellan brukare och vid varje besök knappar in på elektroniska lås? Det kan handla om att se hur effektivt undersköterskorna arbetar vilket kan vara värdefullt vid en upphandling, säger hon.

Maja Fjaestad säger att Kommunals medlemmar är positiva till att det införs digital teknik i arbetet. Men att många samtidigt oroas över risken för ökad övervakning.

Hon talade i dag om detta som inbjuden till mötet med regeringens innovationsråd, där statsminister Stefan Löfven deltog.

– Han tyckte att det var bra att jag sa att de svenska facken är förändringsbenägna och positiva till satsningar på digital teknik. Mina varningar om risker för den personliga tekniken var det ingen som kommenterade, säger Maja Fjaestad.